Archív článkov za December 2022, strana 2

Otvor článok

Deti v mestských častiach Banskej Bystrice si cez víkend užijú príchod Mikuláša

2.12 2022 19:00

BANSKÁ BYSTRICA - Príchod Mikuláša spojený s rozsvietením vianočného stromčeka si už v predstihu užijú deti v mestských častiach Banskej Bystrice.

Otvor článok

Sziget festival zverejnil prvých headlinerov na rok 2023

3.12 2022 09:00

BRATISLAVA - Maďarský Sziget, jeden z najlepších európskych festivalov, zverejnil prvé mená budúcoročného festivalu. V úlohe headlinerov sa v Budapešti od 10. do 15. augusta objavia aj Billie Eilish, David Guetta, Florence + The Machine a Imagine Dragons. TASR o tom informovala PR manažérka Silvia Turnerová.

Otvor článok

Tesco spolu so zákazníkmi zlepší Vianoce tisícom ľudí v núdzi

3.12 2022 10:00

Slováci opäť preukázali solidaritu s ľuďmi, ktorí sa ocitli v náročných životných situáciách. Počas najväčšej potravinovej zbierky na Slovensku od štvrtka 24. novembra do nedele 27. novembra 2022 zákazníci darovali takmer 80 ton potravín a hygienických potrieb v hodnote bezmála 200-tisíc eur charitám v obchodoch Tesco. Desiatym ročníkom sa tak podarilo prekročiť míľnik viac ako 1 000 ton darovaných produktov pre tých, ktorí to najviac potrebujú.

Otvor článok

Lipicany sú 9. zápisom SR v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva

3.12 2022 11:00

RABAT/BRATISLAVA - V Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) ľudstva bude mať Slovensko zapísaný už deviaty prvok. Spolu s ďalšími siedmimi krajinami uspelo so spoločnou nomináciou "Tradície spojené s chovom koní plemena lipican". Ako informovala agentúra STA, o zápise do prestížneho svetového zoznamu rozhodol vo štvrtok Medzivládny výbor Dohovoru na ochranu NKD UNESCO na svojom 17. zasadnutí v marockom Rabate.

Otvor článok

Pomaranč - citrus, ktorý zahreje v zime

3.12 2022 12:00

V jeseni nemôžeme nedať priestor jednému z najikonickejších citrusov, ktorého vôňa osvieži v lete a zahreje v zime. Veľmi dobre padne horúci pomarančový čaj s mätou alebo škoricou, či dobrá čokoláda s pomarančovou kôrou a amarettom. Takéto bodky za uponáhľaným, chladným dňom vás nielen zahrejú, ale tiež príjemne naladia. Skúste aj naše recepty.

Otvor článok

Kolektívna výstava v Nitre Ťažko je ľahko žiť predstaví tvorbu deviatich umelcov

3.12 2022 13:00

NITRA - Nitrianska galéria pripravuje kolektívnu výstavu s názvom Ťažko je ľahko žiť, na ktorej svoje diela predstaví deväť umelcov. V reprezentačných sálach galérie bude sprístupnená od 15. decembra do 19. februára. Podľa organizátorov pôjde o vizuálnu výstavnú poému, ktorá ponúkne viaceré autorské prezentácie.

Otvor článok

Na Nádvorí v Trnave bude počas adventu kúsok Bielej noci

3.12 2022 14:00

TRNAVA - Kultúrne centrum Nádvorie poskytne v predvianočnom období v Trnave zážitky z festivalu Biela noc. Počas adventných víkendov predstaví niektoré z diel, ktoré mali možnosť návštevníci vidieť počas jeho konania v Košiciach a Bratislave.

Otvor článok

Janais vydáva nový štúdiový album Dve tváre

3.12 2022 15:00

BRATISLAVA - Speváčka a skladateľka Janais vydáva nový štúdiový album Dve tváre Janais. Už samotný názov upriamuje pozornosť na dve tváre speváčky, popovú aj folklórnu podstatu jej tvorby, no zároveň odhaľuje tvár gitaristu, spoluproducenta a speváčkinho manžela Petra Kothaja.

Otvor článok

Kaufland získal ocenenie ako Najdôveryhodnejší predajca potravín

3.12 2022 17:00

BRATISLAVA - Reťazec v marketingovom programe Dôveryhodné značky získal už tretí raz víťazstvo v kategórii Predajca potravín a okrem toho aj v kategórii Privátne značky so značkou K-Classic. O víťazných umiestneniach Kauflandu a jeho privátnej značky K-Classic v spomínaných kategóriách rozhodlo 2 000 opýtaných Slovákov, ktorí sa zapojili do tohtoročného online prieskumu nezávislej agentúry NielsenIQ.

Otvor článok

Nórski divadelníci v SND

3.12 2022 17:59

BRATISLAVA - V Slovenskom národnom divadle hosťuje v nedeľu 4. decembra a v pondelok 5. decembra 2022 nórsky nezávislý divadelný súbor Susie Wang, ktorý úzko spolupracuje s Nórskym národným divadlom.

Otvor článok

Za Vianoce si slovenské rodiny priplatia skoro o pätinu viac než vlani

3.12 2022 18:00

BRATISLAVA - Za Vianoce si rodiny priplatia priemerne o 18,5 % (82 eur) viac než vlani. V priemere by mali počítať s 535 eurami za vianočný nákup. Informovala o tom vo štvrtok spoločnosť Partners Group SK na základe prieskumu agentúry Focus, ktorý prvý novembrový týždeň uskutočnili osobnými rozhovormi s 1017 dospelými Slovákmi.

Otvor článok

Holandsko bude po Novom roku zálohovať aj plechovky od piva a nealko nápojov

4.12 2022 08:00

BRUSEL/AMSTERDAM - V Holandsku sa od januára 2023 bude vzťahovať už aj na plechovky od piva a nealkoholických nápojov záloha vo výške 15 centov. Na piatkovú správu informačného portálu DutchNews.nl upozornil spravodajca TASR.

Otvor článok

Ľudia môžu na svoj nápad na zlepšenie okolia získať grant 7500 eur

4.12 2022 09:00

BRATISLAVA - Ľudia môžu na svoj nápad, ako zlepšiť či skrášliť svoje okolie, získať grant v hodnote 7500 eur. Termín podávania žiadostí je do 31. januára 2023. TASR o tom informoval špecialista komunikácie Prvej slovenskej sporiteľne (PSS) Matej Kubinec.

Otvor článok

Robo Opatovský predstavil na koncerte vianočný album Šťastné a veselé

4.12 2022 11:00

BRATISLAVA - Vianočná nálada kraľovala vo štvrtok (1. 12.) večer v koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. V rámci Šťastné a veselé Tour 2022 sa Bratislavčanom predstavil spevák a skladateľ Robo Opatovský. Počas koncertu oficiálne predstavil už svoj štvrtý vianočný album Šťastné a veselé, ktorému život vdýchli hostia koncertu Bystrík a Roman Bomboš.

Otvor článok

Krémová šampiňónová polievka

4.12 2022 12:00

Pripravte si s nami jednoduchú, rýchlu a chutnú polievku z čerstvých šampiňónov.

Otvor článok

Tradíciu pltníctva zapísali na zoznam UNESCO; s Českom ju nominovalo 5 štátov

4.12 2022 14:00

PRAHA/RABAT - Tradícia, ktorá je spojená so stavbou pltí a ich splavovaním po riekach je zapísaná do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) ľudstva UNESCO. Vo štvrtok o tom rozhodol Medzivládny výbor Dohovoru na ochranu NKD UNESCO na svojom 17. zasadnutí v marockom Rabate. Na základe správy českého ministerstva kultúry o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Otvor článok

Silvestrovská párty v Berlíne bude znovu pred Brandenburskou bránou

4.12 2022 16:00

BERLÍN - V Berlíne znovu bude tradičná silvestrovská párty pred historickou Brandenburskou bránou. Vo štvrtok o tom informuje TASR podľa tlačovej agentúry DPA.

Otvor článok

J. Jackuliak si užil rolu "záporáka" v pokračovaní fantasy rozprávky

4.12 2022 18:00

BRATISLAVA - Program slovenských kín je bohatší o pokračovanie úspešnej českej rozprávky Princezná zakliata v čase. Druhý diel filmu, ktorý si u fanúšikov vyslúžil aj označenie "český Harry Potter", je viac fantasy ako rozprávka. Tvrdí to režisér a scenárista Peter Kubík.

Otvor článok

Ako mať doma teplo a neskrachovať?

5.12 2022 08:00

BRATISLAVA - Veríte, že všetko zlé je na niečo dobré? My áno! A preto sme sa rozhodli nevzdychať nad vysokými cenami energií, ale nájsť spôsoby, ako byť doma stále v teple a pritom neskrachovať. Výzvou nadchádzajúcej zimy je naučiť sa, ako efektívnejšie narábať s energiami a pritom si stále zachovať komfort a životnú úroveň.

Otvor článok

Čínske mestá začali uvoľňovať proticovidové opatrenia

5.12 2022 08:34

PEKING - Čínska metropola Peking aj ďalšie veľké mestá krajiny v pondelok opätovne otvorili mnohé obchody a zmiernili prísne pravidlá testovania na nový koronavírus. Čína totiž postupne začína uvoľňovať tvrdé plavidlá založené na nulovej tolerancii covidu, ktoré v posledných týždňoch vyvolali v krajine vlnu protestov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Otvor článok

Na D1 na vjazde do Bratislavy zo Senca sa zrazili štyri autá

5.12 2022 08:39

BRATISLAVA - Na D1 na vjazde do Bratislavy smerom zo Senca sa v pondelok ráno v ľavom pruhu zrazili štyri autá. Vodiči sa zdržia v kolónach zhruba 15 minút. Informuje o tom Zelená vlna RTVS.

Otvor článok

Nová lanovka v Jasnej v sobotu odviezla prvých lyžiarov

5.12 2022 09:00

DEMÄNOVSKÁ DOLINA - Nová 15-miestna lanovka v nízkotatranskom horskom stredisku Jasná v sobotu odviezla prvých lyžiarov. Jej dĺžka je takmer jeden kilometer a náklady spojené s výstavbou sa vyšplhali na 17 miliónov eur. Slávnostné otvorenie novej lanovky sa uskutoční v sobotu večer. Výstavbu novej lanovky spustili v minulom roku, spája Bielu púť s Priehybou.

Otvor článok

ROZHOVOR Moderátorka z rádia Expres porozprávala o svojej ceste do Japonska a niektoré veci vám vyrazia dych!

5.12 2022 10:00

Cestovanie nemá každý vpísané v krvi, lebo je iné myslieť naň, predstavovať si ho a zasa celkom iné naozaj to skúsiť, vziať dobrodružstvo na plecia, vyzuť si stereotyp a pomaly sa vydať v ústrety neznámemu. Pravda, aj pre tých, čo sa radi nechávajú ukolísať pokojom a pohodlím domova, aspoň môžu poslúžiť zážitky niekoho iného, kto sa nadýchol vôní, vypočul si cudzie reči a možno sa aj spriatelil s exotikou. Martina Pastorová, ktorej hlas v rádiu Expres spríjemňuje nie vždy príjemné informácie v správach, prezradila, čo odskúšala v Japonsku a ako jej to lahodilo.

Otvor článok

Na R1 na moste cez Váh na Trnavu bude čiastočná uzávera

5.12 2022 10:30

TRNAVA - Národná diaľničná spoločnosť (NDS) upozorňuje na čiastočnú uzáveru rýchlostnej cesty R1 v úseku mosta cez Váh v ľavom jazdnom páse v smere do Trnavy v čase od 6.30 h v utorok 6. decembra do 20.00 h v stredu 7. decembra. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Eva Žgravčáková.

Otvor článok

Kaufland odovzdal v rámci charitatívneho projektu "Darujte úsmev 2x" sumu 20 000 eur

5.12 2022 11:00

BRATISLAVA - Obchodný reťazec zorganizoval v predvianočnom období už štvrtý rok po sebe tradičný charitatívny projekt pod názvom „Darujte úsmev 2x“. Opäť tak podporil neziskovú organizáciu Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar a symbolicky prispel k tomu, aby mohli rodiny ostať spolu. A to nielen na Vianoce. Výťažok z predaja adventného kalendára vo výške 20 000 eur Kaufland venoval na podporu aktivít neziskovej organizácie.

Otvor článok

Iránski aktivisti vyzvali na trojdňové protesty, chcú otriasť ekonomikou

5.12 2022 11:30

TEHERÁN - Aktivisti v Iráne vyzvali na novú vlnu protestov s cieľom spôsobiť ekonomické škody islamskej republike, ktorou už viac než dva mesiace zmietajú protivládne nepokoje, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA.

Otvor článok

Nikdy by ste si asi nepomysleli, že aj sneh má svoje zaujímavosti. Máme pre vás niekoľko faktov, ktoré vás zabavia aj obohatia

5.12 2022 12:00

Do zimy sú zaobalené viaceré dary, či už sviatky, ktoré v decembri spájajú aj najvzdialenejších, alebo príjemné chvíle v podobe horúcej čokolády so šľahačkou alebo aj sneh. Áno, poviete si, že v posledných rokoch toho snehu veľa nenapadalo a my sme z neho mali len málo radosti, ale či už ho vídame viac alebo menej, patrí do chladného vzduchu a zaslúži si zopár riadkov.

Otvor článok

Prešov opäť použije na zimnú údržbu ekologický materiál

5.12 2022 13:00

PREŠOV - Mesto Prešov deklaruje plnú pripravenosť na zimnú údržbu ciest a chodníkov, opäť na to použije ekologický materiál. Na údržbu ciest sú zabezpečené štyri veľké a dva menšie sypače s radlicami a na údržbu chodníkov spolu 16 mechanizmov.

Otvor článok

Návštevy v rezidentských zónach v Trnave budú parkovať bezplatne dlhšie

5.12 2022 14:00

TRNAVA - Novo konštituované zastupiteľstvo mesta Trnava na decembrovej schôdzi rozhodne, či sa v rezidentských zónach zvýši počet hodín na parkovanie návštev zo súčasných 48 na 100. Obyvatelia, ktorí auto nevlastnia, by mohli takto dostať až 150 hodín. Uvádza sa to v návrhu návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) zverejneného na webe samosprávy.

Otvor článok

Na Myjave pripravili Vianočný jarmek

5.12 2022 15:00

MYJAVA - Tradičné špeciality a pestrý kultúrny program ponúka Vianočný jarmek, ktorý sa začne vo štvrtok 15. decembra na Námestí M. R. Štefánika v Myjave. Pred mestským úradom potrvá do 17. decembra, keď bude ukončený tradičnou kopaničiarskou zabíjačkou.

Otvor článok

Do Národného žrebčína v Topoľčiankach príde Mikuláš so svojou družinou

5.12 2022 16:00

TOPOĽČIANKY - V historickej jazdiarni Národného žrebčína v Topoľčiankach očakávajú v utorok 6. decembra príchod Mikuláša. Anjelská rozprávka spojená s príchodom Mikuláša a jeho družiny sa začne o 16.00 h.

Otvor článok

V meste Senica inštalovali unikátny drevený pohyblivý betlehem

5.12 2022 17:00

SENICA - Unikátny drevený pohyblivý betlehem, ktorý je rezbársky zmajstrovaný z 24 druhov dreva domáceho i exotického pôvodu, inštalovali na Námestí oslobodenia v Senici. TASR o tom informovala Lucia Vajdová z mestského úradu.

Otvor článok

Deň sv. Mikuláša je pre deti symbolom sladkostí, ovocia a iných darčekov

5.12 2022 18:00

BRATISLAVA - Saint Nicholas, ktorého na Slovensku prezývame svätý Mikuláš, je jedným z najpopulárnejších svätých. Uctieva si ho západná aj východná cirkev a je spájaný s blížiacimi sa vianočnými sviatkami. Jeho zbožnosť podnietila vznik legiend o mimoriadnych činoch, ktoré vykonal pre ľudí v núdzi. Deň svätého Mikuláša si pripomíname v utorok 6. decembra.

Otvor článok

Na brehoch Kaspického mora objavili už 2500 uhynutých tuleňov

5.12 2022 19:00

MACHAČKALA - Počet mŕtvych tuleňov, ktoré objavili na ruskom pobreží Kaspického mora, stúpol už na 2500. Dôvod ich najväčšieho masového úhynu za uplynulé desaťročie je naďalej nejasný, povedala v pondelok riaditeľka ruského Federálneho úradu pre dohľad nad prírodnými zdrojmi Svetlana Radionovová. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Otvor článok

8 tipov, ako chrániť zuby a vyhnúť sa ich bolesti počas chladných dní

6.12 2022 08:00

BRATISLAVA - To, že počasie ovplyvňuje zdravie našich zubov, nie je žiadna novinka. Dôvodov je hneď niekoľko...

Otvor článok

Vo veku 95 rokov zomrela herečka Mária Kráľovičová

6.12 2022 08:28

BRATISLAVA - Vo veku 95 rokov zomrela v pondelok 5. decembra v neskorých večerných hodinách Mária Kráľovičová. Úmrtie herečky potvrdila pre TASR tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková.