Záplavy v Keni naďalej pustošia krajinu. Vyžiadali si už viacej ako 90 životov a stovky nezvestných

NETKY.SK • 29 Apríl 2024, 18:40 • 2 min
Záplavy v Keni naďalej pustošia krajinu. Vyžiadali si už viacej ako 90 životov a stovky nezvestných

NAIROBI - Kenské úrady v nedeľu varovali pred ďalšími úmrtiami a ničením majetku po silných dažďoch a ničivých záplavách, ktoré sa prehnali východoafrickou krajinou.

slovakia

left justify in out

Podľa polície prišlo o život viac ako 90 ľudí, pričom sa obáva, že toto číslo môže byť ešte vyššie, keďže mnoho tiel je nezvestných po tom, čo ich strhla rozbúrená voda. Polícia potvrdila, že v sobotu večer našla najmenej 11 nových tiel z rôznych miest, keďže silné dažde spôsobili zmätok po celej krajine a zabili niekoľko ľudí, keď sa pokúšali prekročiť rozvodnené rieky. Polícia tiež objavila deväť tiel vrátane šiestich žien a troch mužov po tom, čo v piatok v meste Sultan Hamud v okrese Makueni zmietla rozbúrená voda kamión.

Generálny inšpektor polície Japhet Koome v sobotu večer uviedol, že na rôzne cesty vyslali viac personálu, aby pomohli nasmerovať motoristov a iných užívateľov.

Podľa humanitárnych organizácií zomreli a utrpeli zranenia aj ľudia, ktorí sa schovávali pod stromami, keď ich zasiahol blesk a odniesli ich bleskové povodne.

Majetok, vrátane domov, škôl a podnikov, bol zničený vo viacerých okresoch v oblastiach, kde pršalo nadpriemerne veľa. Kenskí predstavitelia a humanitárne organizácie vyzvali ľudí, aby sa vyhýbali zaplaveným oblastiam, presunuli sa na vyššie položené miesta a vyhýbali sa jazde počas silných dažďov.

Vláda uviedla, že zintenzívnila opatrenia na zmiernenie katastrof spôsobených pretrvávajúcimi zvýšenými dažďami a záplavami, aj keď meteorologické oddelenie varovalo, že silné dažde budú pokračovať.

Meteorológovia predpovedali, že zrážky budú pokračovať v niekoľkých častiach krajiny, pričom vo viac ako 40 okresoch sa očakáva, že v najbližších dňoch zasiahne výdatné zrážky.

Zástupca prezidenta Rigathi Gachagua v piatok uviedol, že vláda urobila niekoľko zásahov, ako napríklad finančnú alokáciu 30 miliónov amerických dolárov na okamžitú reakciu na dažde.

Ničivé záplavy zhoršujú humanitárnu krízu v krajine po záplavách El Nino koncom roka 2023, ktoré si vyžiadali najmenej 178 obetí, 242 zranených a tisícky vysídlených osôb.

Hovorca vlády Isaac Mwaura v sobotu uviedol, že silný lejak zasiahol všetkých 47 okresov. Mwaura uviedol, že záplavy vyhnali z domovov 24 196 domácností vrátane 131 450 ľudí, keďže potvrdil, že vláda zintenzívnila pátraciu a záchrannú misiu prostredníctvom multiinštitucionálneho tímu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhu, Foto: Xinhua / Stephen Ingati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies