VIDEO: Storočný nacistický dozorca tvrdí, že je nevinný. Čo všetko má na svedomí?

NETKY.SK • 8 Október 2021, 14:38 • 2 min
VIDEO: Storočný nacistický dozorca tvrdí, že je nevinný. Čo všetko má na svedomí?

BERLÍN - Muž je najstaršou osobou, ktorú v súčasnosti súdia v súvislosti s nacistickými vraždami väzňov. On sám sa na nich údajne podieľal v rokoch 1942 - 1945.

slovakia

left justify in out

Storočný bývalý dozorca v nacistickom koncentračnom tábore Josef Schütz v piatok pred nemeckým súdom vyhlásil, že sa necíti byť vinný. Informuje o tom agentúra AFP. "Som nevinný," vyhlásil muž, ktorý si po celý čas zakrýval tvár. 

 

img

 

Schütz čelí obvineniam, že vedome a ochotne asistoval pri vraždách 3 518 väzňov v koncentračnom tábore Sachsenhausen v meste Oranienburg blízko Berlína v období rokov 1942 až 1945.

 

K téme: Spomienka na blokádu Leningradu: Keď sme uvideli trávu, začali sme ju jesť ako kravy!

 

Pri otázke v súvislosti s jeho prácou v tábore Schütz nástojil na tom, že nevie nič o tom, čo sa tam stalo a neurobil absolútne nič. Podľa obvinení však Schütz v roku 1942 napomáhal a nabádal k poprave sovietskych vojnových zajatcov zastrelením a k vražde väzňov použitím jedovatého plynu Cyklón BSchütz je najstaršou osobou súdenou za účasť na vraždách tisícov väzňov z nacistickej éry, pripomína AFP.

 

 

 

Nacisti väznili v Sachsenhausene v rokoch 1936 až 1945 podľa údajov miestneho spomienkového centra vyše 200 000 ľudí. Desaťtisíce z nich zomreli na následky hladu, chorôb, nútených prác, lekárskych pokusov, zneužívania alebo sa stali obeťami systematických vyhladzovacích akcií.

 

Prečítajte si tiež: Deväťdesiatšesťročná sekretárka z koncentračného tábora je na úteku!

 

Viac než 70 rokov po druhej svetovej vojne sa nemeckí žalobcovia usilujú postaviť preživších páchateľov z nacistických čias pred súd. V uplynulých rokoch sa prevažne zameriavali na personál s nižšou hodnosťou, píše AFP. Schütz zostáva počas procesu na slobode. Aj v prípade, že ho odsúdia, je vzhľadom na jeho vek krajne nepravdepodobné, že by išiel do väzenia.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies