Dedinčania v Sudáne museli v hrôze zutekať po útoku povstalcov. Zahynulo tam údajne vyše 150 ľudí

NETKY.SK • 7 Jún 2024, 18:13 • 2 min
Dedinčania v Sudáne museli v hrôze zutekať po útoku povstalcov. Zahynulo tam údajne vyše  150 ľudí

WAD AL-NOUR - Najmenej 150 ľudí bolo zabitých a 200 zranených pri útoku povstaleckých síl v Sudáne, uviedli miestni predstavitelia a svedkovia, pri poslednom zverstve v rok trvajúcej vojne, pri ktorej bolo vysídlených viac ako 7 miliónov ľudí.

slovakia

left justify in out

Očití svedkovia vo štvrtok pre stanicu CNN povedali, ako bojovníci sudánskych polovojenských síl rýchlej podpory (RSF) v stredu zostúpili na dedinu Wad al-Nour v centrálnom štáte Al-Džazíra. Opísali scény teroru a krviprelievania, keď do dediny zaútočilo viac ako 40 ozbrojených vozidiel, pričom na jej obyvateľov vypustili ťažké zbrane, pričom zabili a zranili väčšinou civilistov, medzi nimi aj deti a ženy.

Boje stále prebiehajú len pár kilometrov odtiaľto a vydesení dedinčania sa obávajú ďalšej eskalácie, uviedol svedok. Ďalší očitý svedok informoval o pokračujúcej pochmúrnej úlohe počítania mŕtvych a zranených."Doteraz sme pochovali viac ako 120 ľudí v masovom hrobe uprostred dediny," povedal.

Zábery zdieľané v stredu na sociálnych sieťach ukazujú veľký dav v dedine Wad Al-Noura, ktorý obklopuje desiatky mŕtvych tiel zahalených v bielom počas príprav na ich pohreb.

Ďalšie video údajne ukazuje, ako milícia RSF strieľa z ťažkých a stredných zbraní smerom k dedine. 

Sudánska armáda aj RSF čelia od vypuknutia občianskej vojny v apríli 2023 odsúdeniahodným obvineniam z civilných masakrov. RSF priznala útok v stredajšom vyhlásení a uviedla, že išlo o preventívny útok na sudánske ozbrojené sily (SAF), tábory vo Wad Al-Noura v reakcii na plánovaný útok armády. Nepriznali hlásené úmrtia civilistov.

Podľa RSF zahynulo osem jej bojovníkov, ďalší boli zranení a počas operácie sa zmocnili vozidiel, zbraní a vojenského vybavenia. Istí očití svedkovia však povedali, že v dedine nie je žiadna vojenská prítomnosť a dodali, že sudánska armáda prevádzkuje vojenskú základňu asi 30 km (19 míľ) juhozápadne od Wad Al-Noura, ktorá sa uvádza ako možný dôvod útoku.

Vodca SAF podľa štátnej tlačovej agentúry SUNA prisľúbil odvetu po príchode do mesta neďaleko útoku, kde navštívil tých, ktorí prežili.„Reakcia na zločiny milícií proti mučeníkom [Wad al-Nour] bude krutá a tvrdá,“ varoval Abdel Fattah al-Burhan, vrchný veliteľ SAF a predseda Sudánskej prechodnej rady suverenity.

Strategický cieľ

Obec Wad al-Nour leží asi 160 kilometrov južne od hlavného mesta Sudánu Chartúm a je teraz posledným epicentrom násilia v krajine sužovanej vnútorným konfliktom. Dedina bola dlho strategickým cieľom RSF vzhľadom na jej blízku polohu k Al-Manaqil, kde má sudánska armáda jedinú prítomnosť v štáte Al-Džazíra.

Nebol to prvý pokus RSF ovládnuť Wad al-Noura, keďže sa už niekoľkokrát pokúsili dedinu dobyť. Od vypuknutia bojov medzi silami lojálnymi dvom súperiacim generálomveliteľovi armády Abdelovi Fattahovi al-Burhanovi, vodcovi SAF, a generálovi Mohamedovi Hamdanovi Dagalovi, veliteľovi RSF, zahynuli tisíce ľudí. Od začiatku konfliktu sudánska armáda aj RSF čelia odsúdeniahodným obvineniam z masakrov civilistov. RSF sa špecificky zamerala na dediny v Al-Džazíre, poľnohospodárskom srdci Sudánu, aby rozšírila svoje rady núteným odvodom a použitím hladu ako zbrane, uviedli očití svedkovia.

 

Medzinárodný "humbuk" a humanitárna kríza

Sudánska prechodná rada pre suverenitu odsúdila činy RSF a označila ich za súčasť systematickej kampane násilia voči civilistom. „Tento ohavný zločin sa pridáva k sérii zločinov spáchaných týmito povstaleckými milíciami v mnohých štátoch Sudánu. Ide o kriminálne činy, ktoré odzrkadľujú systematické správanie týchto milícií pri zameriavaní sa na civilistov, drancovaní ich majetku a násilnom vysídľovaní z ich oblastí,“ uviedla Rada.

Zástupkyňa OSN vo štvrtok vyjadrila hlboké znepokojenie nad nahláseným násilím a vyzval na dôkladné vyšetrenie a vyvodenie zodpovednosti voči zodpovedným.„Dokonca aj podľa tragických štandardov sudánskeho konfliktu sú zábery z Wad Al-Noura srdcervúce. Vojny majú pravidlá, ktoré je potrebné rešpektovať, bez ohľadu na to, čo,“ povedala rezidentka OSN a humanitárna koordinátorka pre Sudán Clementine Nkweta-Salamiová.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) varovala, žepočet ľudí vysídlených v dôsledku konfliktu v Sudáne môže v najbližších dňoch presiahnuť 10 miliónov“"Najhoršia svetová kríza vnútorného vysídľovania naďalej eskaluje, s hroziacim hladomorom a chorobami, ktoré sa pridávajú k skaze spôsobenej konfliktom," uviedla IOM vo štvrtok vo vyhlásení.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí poznamenal, že viac ako 8,8 milióna ľudí utieklo zo svojich domovov a 24,8 milióna naliehavo potrebuje pomoc. Minulý týždeň na pôde Bezpečnostnej rady OSN osobitná poradkyňa pre prevenciu genocídy Alice Wairimu Nderitu varovala:„Dnešná situácia nesie všetky znaky rizika genocídy so silnými obvineniami, že tento zločin už bol spáchaný."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Foto: BBC
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies