Ukrajina: Z väzenia na front. Do armády vstúpilo už 613 väzňov

NETKY.SK • 29 Máj 2024, 11:36 • 2 min
Ukrajina: Z väzenia na front. Do armády vstúpilo už 613 väzňov

Do ukrajinskej armády vstúpilo 613 väzňov, ktorí teraz absolvujú výcvik. Ukrajinským médiám to povedal minister spravodlivosti Denys Maljuska. K 25. máju sa podľa úradu o vojenskú službu uchádzalo 4 300 odsúdených. Informoval o tom ruskojazyčný web stanice BBC.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v polovici mája podpísal zákon, ktorý ľuďom odsúdeným za menej závažné trestné činy umožňuje vstúpiť do ozbrojených síl a bojovať proti ruským inváznym silám.
 
"Pôjde o jednotky, ktoré sa zatiaľ skladajú výlučne z ľudí, ktorí si už odpykali svoj trest," vyjadril sa minister spravodlivosti. Zdôraznil, že mieni dohliadnuť na dodržanie všetkých zákonných povinností vo vzťahu k povolaným väzňom, aby dal najavo, že "s bývalými väzňami sa zaobchádza riadne a v súlade s normami", keď do radov ozbrojených síl vstúpi.
 
Ľudské zdroje sú pre ukrajinskú armádu dlhodobým problémom, pretože bojuje s oveľa väčším a lepšie vybaveným nepriateľom.
 
V posledných mesiacoch sa tento problém ešte prehĺbil, čo prinútilo úrady k zavedeniu prísnejších opatrení pre tých, ktorí sa vyhýbajú odvodom.
 
Nové opatrenie, ktoré ponúka podmienečné prepustenie odsúdeným výmenou za vstup do armády, by podľa niektorých predstaviteľov mohlo viesť k mobilizácii až 20-tisíc väzňov, hoci je nepravdepodobné, že by sa tak vysoký počet odsúdených do armády pridal.
 
Zákon zakazuje mobilizovať väzňov odsúdených za závažné zločiny, ako sú vraždy alebo znásilnenia či trestné činy proti národnej bezpečnosti.
 
Brániť vlasť nemajú tiež verejní činitelia odsúdení za korupciu. Nikomu nesmie do konca trestu zostávať viac ako tri roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: BBC, ČTK, Ilustračné foto: AP
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies