Toyota prestane sponzorovať olympiády. Aký je dôvod a kto ju nahradí?

NETKY.SK • 27 Máj 2024, 15:25 • 2 min
Toyota prestane sponzorovať olympiády. Aký je dôvod a kto ju nahradí?

Toyota prestane sponzorovať olympiády. Japonská automobilka nebola spokojná s tým, ako Medzinárodný olympijský výbor jej peniaze využíval, uviedli zdroje agentúry Kjódó. Sponzorská zmluva Toyote uplynie po tohtoročnej olympiáde v Paríži.

slovakia

left justify in out

Firma uzavrela zmluvu v roku 2015. Jej hodnota sa uvádzala na 835 miliónov dolárov a považovala sa za najväčšiu sponzorskú zmluvu pre olympijský výbor.
 
Toyota sa podľa agentúrnych zdrojov domnieva, že peniaze „neboli efektívne využité na podporu športovcov a propagáciu športu“.
 
Automobilka už stiahla svoju olympijskú reklamu v roku 2021, keď sa konali olympijské hry v Tokiu posunuté pre pandémiu covidu-19. Zdôvodnila to vtedy náladami v japonskej verejnosti, ktorá bola proti konaniu hier.
 
Výbor získava väčšinu svojich príjmov z predaja vysielacích práv (61 percent) a zo sponzoringu (30 percent).
 
V poslednom štvorročnom cykle, ktorý sa skončil hrami v Tokiu, mal MOV celkové príjmy 7,6 miliardy dolárov. Najväčších 15 sponzorov MOV zaplatilo v tomto období viac ako dve miliardy dolárov.
 
Nemecký týždenník Der Spiegel sa domnieva, že výbor si po odstúpení Toyoty nájde pre sponzoring inú automobilku. Ďalší hlavní sponzori olympijských hier sú firmy AB InBev, Airbnb, Alibaba, Allianz, Atos, Bridgestone, Coca-Cola, Deloitte, Intel, Omega, Panasonic, P&G, Samsung a Visa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Kyodo, Der Spiegel, Foto: Prezident Toyota Motor Corp. Akio Toyoda (vľavo) a prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach v r. 2015 pri podpisu zmluvy / cnbc.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies