Slovenskí autodopravcovia chcú rokovať s premiérom Ľudovítom Ódorom

NETKY.SK • 27 Júl 2023, 17:30 • 2 min
Slovenskí autodopravcovia chcú rokovať s premiérom  Ľudovítom Ódorom

Bratislava-Doterajšie požiadavky dopravcovia vnímajú ako nesplnené, preto sa rozhodli rázne konať

slovakia

left justify in out

Nespokojnosť prepravcov na Slovensku neutícha. Zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) iniciujú stretnutie s predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom, aby mu predniesli svoje požiadavky. Problém vidia v nedostatkoch pri príprave nového mýtneho systému a nespokojní sú aj s riadením dopravného rezortu. Členom únie sa nepozdáva ani spôsob realizácie verejného obstarávania a tak rázne zakročili.

 

"V súčasnosti sme v súvislosti s prípravou nového mýtneho systému podali trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní neznámym páchateľom a právnickou osobou - Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS)," uviedol predseda UNAS Stanislav Skala.

 

Ako predseda únie pripomenul, pre zmluvu medzi NDS a prevádzkovateľom mýta na Slovensku, spoločnosťou SkyToll, podávali trestné oznámenie aj pred tromi rokmi. UNAS uvádza, že rezort dopravy nezvláda riadenie NDS, ktorá podľa autodopravcov podniká kroky súvisiace s výberom mýta tak, aby čo najviac vyšla v ústrety súkromnému dodávateľovi.

 

Dlhodobým cieľom UNAS je zvýšiť podiel z výberu mýta a dane z motorových vozidiel na výstavbu a údržbu ciest. 

"Na osobnom stretnutí by sme chceli informovať predsedu vlády SR o nami videných nedostatkoch v riadení rezortu dopravy a požiadať ho o nápravu tak, aby podmienky pri údržbe ciest a výstavbe nových netrpeli nedostatkom financií spôsobeným úmyselným nesprávnym manažovaním zmluvných podmienok pri budovaní nového mýtneho systému na Slovensku," skonštatoval predseda UNAS Skala.

 

"NDS, samozrejme, ak to bude potrebné, využije všetky dostupné právne možnosti, ako zamedziť poškodzovaniu mena spoločnosti," uviedla v reakcii na vyjadrenia UNAS hovorkyňa diaľničiarov Eva Žgravčáková. Zmluva so spoločnosťou SkyToll sa mala pôvodne skončiť už vlani.

 

NDS nakoniec mýtnu zmluvu predĺžila do konca roka 2024, rozhodnutie vysvetlila prieťahmi spojenými s tendrom na nové mýto. Podľa rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie majú diaľničiari výsledok súťaže na mýtny systém znova a opakovane vyhodnotiť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies