ROZHOVOR: Matovič by sa mal ukľudniť a reagovať ako štátnik. Očista Slovenska od mafie je dôležitejšia ako spory, hovorí Nicholsonová

NETKY.SK • 9 Február 2021, 19:36 • 2 min
ROZHOVOR: Matovič by sa mal ukľudniť a reagovať ako štátnik. Očista Slovenska od mafie je dôležitejšia ako spory, hovorí Nicholsonová

BRATISLAVA - Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová pre redakciu Netky.sk poskytla rozhovor, v ktorom sa dozviete, ako vníma neutíchajúce spory medzi premiérom Igorom Matovičom a podpredsedom vlády Richardom Sulíkom. Zlú a chaotickú komunikáciu vlády počas pandémie, ako aj prijímané protiepidemiologické opatrenia, ktoré sú protichodné a verejnosť sa v nich neraz stráca.

slovakia

left justify in out

Ako by ste okomentovali spor medzi Richardom Sulíkom a premiérom Igorom Matovičom? Aj napriek viacerým snahám a prísľubom sa im nedarí zakopať „vojnovú sekeru“.

Evidentne nedarí. Z môjho nie celkom objektívneho pohľadu, je to tak, že Richard Sulík sa snaží neprovokovať. Napriek tomu, premiér využije nejednu príležitosť, aby mu pripísal zodpovednosť za 4500 úmrtí a podobne absurdné obvinenia. 

 

Je mi to ľúto, lebo to traumatizuje celú krajinu. Ak chce vláda dokončiť svoje volebné obdobie, čo musí, pretože to sľúbila ľuďom a má aj iné úlohy ako boj proti covidu, napríklad očistu Slovenska, takže nejakým spôsobom budú musieť zažehnať tento spor.

 

Je to veľmi dôležité pre ľudí, ktorí sú z toho zmätení a treba aby si ako lídri politických strán uvedomili, že to bude mať zničujúci dopad aj na ich vlastné strany. Ja mám ale pocit, že to živý premiér, lebo on tak akosi stále potrebuje proti niekomu bojovať a tentoraz je to Richard Sulík.

 

 

Ako z tohto začarovaného kruhu von, keďže aj predseda SaS niekoľko krát zhodnotil, že premiér nedokáže bez konfliktu existovať?

Mali by sa začať správať štátnicky. Predovšetkým premiér tejto krajiny, ktorý má veľmi veľa zodpovednosti, keďže s mocou prichádza zodpovednosť. Tá situácia týkajúca sa pandémie je zlá v každej krajine. V niektorej je to lepšie, v inej horšie, ale nie všade sú ľudia takí traumatizovaní ako na Slovensku.

 

Ľudia sú predovšetkým frustrovaní z komunikácie, ktorú zaviedol premiér ako “pokazili ste mi to“ a podobne. Každé opatrenie je predstavované ľuďom ako trest za niečo, čoho sa dopustili a takto by to nemalo byť.

 

Ľudia by mali byť spojencom zodpovednej vlády, ktorá by sa im mala prihovárať pokojným hlasom, vysvetľovať a používať argumenty z odborných kruhov, čo sa tu nedeje. Premiérove tlačovky sú skôr o emóciách ako o faktoch a dátach. Toto považujem v porovnaní s inými krajinami za najdôležitejšiu chybu.

 

Ako dlho je toto napätie vo vládnej koalícii schopná spoločnosť akceptovať?

Obávam sa, že dlho nie. A nasvedčujú to aj preferencie Hlasu-SD, ktoré im naskakujú bez toho, aby čokoľvek robili.

 

Pellegrini môže hrať úplne mŕtveho chrobáka, občas sa ukázať na tlačovke a ono mu to naskakuje samo. Myslím si, že je za tým práve to sklamanie ľudí z komunikácie vlády, predovšetkým premiéra.

 

Mali by si uvedomiť, že sú tu aj dôležitejšie veci ako “pieskovisko a boj o formičky“. Táto vláda ľuďom niečo sľúbila a mala by to splniť.

 

Ako hodnotíte niekoľkomesačný rast preferencií SaS od nástupu do vlády, pričom ste v poslednom prieskume verejnej mienky aj vy podobne ako ostatné koaličné strany začali strácať na popularite?

Myslím si, že strana SaS vystupovala vo vláde ako hlas zdravého rozumu a že sa na nás dalo spoľahnúť, pričom sme vytvárali akýsi systém bŕzd a protiváh pre opatrenia, s ktorými prichádzal premiér a nezakladali sa na odporúčaniach odborníkov.

 

Na základe toho strana rástla. Každé konštruktívne stanovisko, s ktorým nesúhlasíme v súvislosti s navrhovanými opatreniami premiér chápe veľmi vzťahovačne a ako kritiku. Z toho vzniká konflikt.  

 

Klesajúce preferencie sú o tom, že verejnosť už prestáva rozlišovať, kto je v tom konflikte dobrý a kto zlý. Už im to len lezie na nervy.

 

Myslím si, že Richard Sulík to chápe a v poslednom čase sa snaží neeskalovať napätie. V nedeľu bol premiér v diskusných reláciách, tak som si ho vypočula. On ako keby nedokázal bez konfliktu byť, ale na finále ho to zožerie.

 

Ako očakávate, že sa voliči vysporiadajú s ochotou voliť v budúcnosti SaS či hnutie OĽaNO, keď už budú poučení zo súčasného stavu?

Je to strašná hypotéza. Do konca volebného obdobia sú ešte tri roky. Vláda musí držať pokope, zvládnuť funkčné obdobie a nedopustiť, aby prišli predčasné voľby.  

 

Tie by pre našu krajinu znamenali hotovú katastrofu. Celý ten zvrat v naštartovaní očisty Slovenska a od tých nánosov mafie by bol zastavený. 

 

Je zodpovednosťou tejto vlády, aby aspoň pre toto dokončila funkčné obdobie. A ako to následne vyhodnotia voliči, je do veľkej miery práve na nich.

 

Môžete okomentovať referendum za predčasné voľby, ktoré je údajne apolitické? Má podľa Vás šancu uspieť? Prieskumy verejnej mienky naznačujú všeličo, jednoznačne však stratu dôvery ľudí vo vládu.   

Je to jeden zákerný ťah zo strany Hlasu, Smeru, SNS a všetkých tých, ktorí sa potrebujú dostať naspäť k moci. Nie preto, aby túto krajinu vyviedli z pandémie, ale preto aby sa zasa dostali ku korytám.

 

Netreba zabúdať na to, že na Slovensko sa blíži 20 miliárd eur, peniaze aké sme tu v živote nemali a tie “Hlasosmery“ a SNS sú známe práve tým, ako v minulosti zneužívali eurofondy a bujnela korupcia za ich vlády.

 

Oni presne vedia prečo sa potrebujú vrátiť. Tiež potrebujú z väzby vytiahnuť všetkých svojich kamarátov, od Brhela až po posledného policajta z NAKA, ktorí skončili v putách. Cez Bödörovcov, ktorí tu vytvorili organizovanú skupinu.

 

Toto sú ich hlavné méty, určite to nie je starostlivosť o ľudí počas pandémie. Na toto by ľudia určite nemali naskočiť a uveriť tomu.

 

V tomto náročnom čase, ktorý aktuálne Slovensko prežíva, to považujem za jednu odpornú zákernosť. Od protagonistov ako je Pellegrini, Fico či Danko, ma to vôbec neprekvapuje. 

 

Myslíte si, že vlna zatýkania môže ospravedlniť zlú komunikáciu, spory v koalícii a pochybné nominácie na MZ SR a okresných úradoch?

Nie, toto nemôže ospravedlniť nič. Veľmi ma mrzí zlá komunikácia s ľuďmi v kontexte toho, čo sa momentálne deje, teda tej pozitívnej očisty.

 

Tým si veľmi škodí aj premiér, ktorého vlajkovou loďou bol boj proti korupcii a mafii, čo sa teraz aj deje. Avšak zatieňuje to jeho zlá komunikácia. 

 

Keby sa ukľudnil a začal reagovať ako štátnik, hovoril by pokojným hlasom a počúval odborníkov, nemenil opatrenia z hodiny na hodinu a prestal útočiť na koaličných partnerov, tak by ľudia oveľa viac vnímali to pozitívne, čo sa v krajine deje, teda mimo boja s pandémiou.

 

Ktorej krajine - krajinám sa podľa vašich informácií najlepšie darí vysporiadať sa s protiepidemiologickými opatreniami, pričom ich stále dokážu aj ľudia akceptovať?

Zo sveta je to jednoznačne Taiwan a Vietnam. Tam mali od začiatku pandémie jasne stanovené protiepidemiologické plány.

 

Vyvinuli mobilné aplikácie, ktoré máme mimochodom k dispozícii aj my, len ich nepoužívame, pretože sme sa nevedeli vyrovnať s GDPR.

 

Oni ich vedia veľmi dobre využívať a vďaka nim dohľadávať kontakty a okamžite poslať ľudí do karantény. Zároveň vedia sledovať pohyb ľudí a odkontrolovať si pohyb občanov počas lockdownu a zákazu vychádzania. 

 

Vláde pomáha aj nátura týchto ľudí. Vedia veľmi disciplinovane sledovať nariadenia, ktoré sú im veľmi zodpovedným spôsobom odkomunikované.

 

V rámci EÚ je to Dánsko či Fínsko, teda krajiny, ktoré tiež nabehli na protipandemický plán a kde sa opatrenia nemenia z hodiny na hodinu. Ľudia sú dlhodobo pripravení na to, kedy a za akých podmienok sa budú opatrenia meniť.

 

Keď sa pozriete na tlačovku fínskej vlády, ktorú tvoria v drvivej väčšine ženy, tak je to veľmi pokojný hlas, pracujú s dátami a číslami. Vedia sa ľuďom prihovoriť empatickým spôsobom.

 

Vedia im vysvetliť, prečo musia prísť s danými opatreniami a dokedy budú trvať. A tiež úzko spolupracujú s odborníkmi. U nás sa to žiaľ neuplatňuje. Každý politik sa tvári ako odborník, ktorý vie všetko najlepšie, z čoho vznikajú najväčšie chaosy.

 

Mali by sme si zobrať príklad z krajín, kde to funguje a v rámci členských krajín si vymieňať skúseností hodných nasledovania. Preniesť ich aj do slovenských reálií.

 

Ešte stále sa to dá zvrátiť a zlepšiť komunikáciu aj u nás, aby ľudia chápali prečo vláda prijíma konkrétne opatrenia a nerobili sme neustále výnimky z výnimiek, čo vzbudzuje obrovský chaos.

 

Je veľmi zlé, ak si ľudia začínajú pandémiu zosobňovať do vlády, čo si myslím, že sa už stalo. Mnohí obviňujú Matoviča za pandémiu. To ale nie je pravda. Matovič nie je zodpovedný za pandémiu, ale za zlú komunikáciu s ľuďmi počas pandémie.

 

Ako vnímate udalosti z minulého týždňa, kedy ľudia, rodičia ani samosprávy nevedeli do poslednej chvíle, ktoré školy sa v pondelok otvoria a za akých pravidiel?

Je to chaos. Vôbec neviem čím je to podložené. Avšak viem, že v Belgicku, kde momentálne žijem, sú školy otvorené.

 

Dlhodobo sa tam sleduje protipandemický plán, ktorý zaviedli už v septembri, pričom na ňom vláda celé leto pracovala. Sú tam jasne dané kritériá, za akých sa budú opatrenia sprísňovať.

 

Moje deti chodia do európskej školy, ktorá má 3600 žiakov a 900 učiteľov. Dcéra chodí týždeň do školy a týždeň je na dištančnom vzdelávaní. Dištančná výuka je nastavená tak, že začne ráno o 8:30 a skončí o 16:30 hodine.

 

Preberú všetky predmety do detailov a nie sú zavalení písaním domácich úloh. Nejde to teda na vrub rodičom, ktorí sa im musia následne venovať.

 

V Belgicku sú tiež otvorené obchody a celkovo tá atmosféra je neporovnateľná s tou, aká je na Slovensku. Zároveň sú veľmi disciplinovaní a dodržiavajú stanovené nariadenia.

 

Zaujímavosťou je aj to, že Belgicko má dvojnásobne menšie denné prírastky ako SR v prepočte na 100 tisíc obyvateľov.

 

Považujete manažovanie koronakrízy hodné strany SaS, ktorá sa vždy prezentovala ako strana odborníkov? Pretože, aj keď SaS-ka priamo krízu neriadi, je súčasťou vlády.

Je súčasťou vlády, ale keďže sa pán premiér nahneval na Richarda Sulíka, úplne ho vytlačil z rozhodovacieho mechanizmu. Aj keď hlasuje na vláde, koaličnej rade či ústrednom krízovom štábe, ako minister hospodárstva nie je vtiahnutý do toho procesu.

 

Myslím si, že to bola práve SaS-ka, ktorá sa od začiatku snažila vystupovať ako ten zdravý rozum vo vládnej koalícii na základe faktov, čísel a dát.

 

Stalo sa, že ani Sulík nevedel vysvetliť niektoré opatrenia týkajúce sa napríklad plošného testovania. Niektoré veci sa na vláde prijímajú, aj napriek tomu, že nie sú ničím podložené, len sa to proste prijme. A podľa toho čo viem, na tomto SaS neparticipovala.

 

Aký je postoj EP k ruskej vakcíne Sputnik V? Ako vníma schválenie ruskej vakcíny Maďarskom a prístup napríklad Českej republiky, ktorá si ju plánuje zakúpiť po vlastnej osi?

EP do tohto procesu nezasahuje, zasahuje doň EK a Európska lieková agentúra (EMA), ktorá schvaľuje vakcíny na európskom trhu.

 

Firma, ktorá vyrába Sputnik V si požiadala o jej schválenie len nedávno. Podľa mojich informácií im chýbali údaje z klinickej štúdie, pretože vakcínu testovali iba na symptomatických pacientoch a EMA si vyžiadala aj dodatočné štúdie.

 

Podľa tej prvej štúdie vychádzal Sputnik V veľmi dobre. Spoľahlivosť bola niekde na úrovni 91,60 %. Pre liekovú agentúru, ktorá má najprísnejšie pravidlá, to však neboli dostatočné informácie.

 

Dožiadali si tieto testy, takže uvidíme s akým výsledkom prídu. Pokiaľ však dostane certifikát od EMA, tak nevidím dôvod na to, aby sa nemohol objednávať aj Sputnik V.

 

Osobne si však myslím, že je nevyhnutné, aby tam to povolenie bolo. Pokiaľ chceme byť zodpovední voči občanom, je získanie certifikátu veľmi dôležité.

 

Každopádne to, čo robí Maďarsko, ktoré sa dlhodobo odkláňa od EÚ, ale v tomto prípade to samozrejme môže urobiť, keďže to nie je zakázané, zodpovednosť preberá maďarská vláda. Ak politik pustí vakcínu na svoj trh, musí byť pripravený si za to niesť aj dôsledky.

 

Môžu mať vplyv na schvaľovanie tejto vakcíny aj okolnosti okolo Navaľného?

Môže to do toho vstupovať. Putinova administratíva to môže využívať ako baranidlo v boji proti sankciám.

 

Môže teda k tomuto dôjsť, zo strany Ruska sa to nedá vylúčiť. Takémuto tlaku podľa mňa EÚ nepodľahne. Sú to dva od seba oddelené procesy a tak by to malo byť aj vnímané.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies