Robot z Japonska zložil Rubikovu kocku za 0,3 sekundy. Je to desatinu času, ktorý na to potrebuje najrýchlejší človek +VIDEO

NETKY.SK • 28 Máj 2024, 07:11 • 3 min
Robot z Japonska zložil Rubikovu kocku za 0,3 sekundy. Je to desatinu času, ktorý na to potrebuje najrýchlejší človek +VIDEO

TOKIO - Špeciálne naprogramovaný robot v Japonsku zložil Rubikovu kocku za 0,305 sekundy. To je približne desatina času, ktorý potrebuje najrýchlejší človek na vyriešenie hlavolamu.

slovakia

left justify in out

Robot a jeho konštruktéri sa tak podľa japonských médií stali držiteľmi nového svetového rekordu v kategórii strojov, rozhodli predstavitelia Guinnessovej knihy rekordov.

Robota zostavilo päť inžinierov automobilky Mitsubishi v meste Amagasaki neďaleko Osaky. Tím pracoval na prototype od septembra 2022. Použili technológie, ktoré sa zvyčajne používajú na rýchle a presné umiestnenie káblov v motoroch klimatizácie a ventilátorov.

Ich robot otočí stenu kocky skladačky o 90 stupňov za 0,009 sekundy. Farby jednotlivých panelov rozpoznávajú kamery a vyhodnocuje ich umelá inteligencia.

Robot nevyriešil hlavolam na prvý pokus a inžinieri ho opravovali asi 20 minút. Druhý pokus bol úspešný a robot prekonal predchádzajúci svetový rekord.

V roku 2018 robot, ktorého vyrobili dvaja študenti z americkej univerzity MIT, zložil kocku za 0,38 sekundy. Tým prekonali rekord robota z roku 2016, ktorý mal hodnotu 0,637 sekundy.

Šesťstranný farebný hlavolam zostrojil koncom 70. rokov minulého storočia maďarský architekt a dizajnér Ernö Rubik. Objekt pôvodne používal na vysvetľovanie vesmíru svojim študentom architektúry a po troch rokoch sa začal predávať na maďarskom trhu.

Kocka si našla fanúšikov po celom svete. Len v rokoch 1980 až 1982 sa na celom svete predalo sto miliónov kusov skladačky, vďaka čomu sa Rubik stal slávnym a bohatým človekom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK, Foto: news18.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies