PRÍBEH: Láska k piesňam Karola Duchoňa priviedla Ľuda Kuruca až do rodiny speváka

NETKY.SK • 7 September 2021, 15:00 • 2 min
PRÍBEH: Láska k piesňam Karola Duchoňa priviedla Ľuda Kuruca až do rodiny speváka

Priatelia sa od roku 2005, kedy sa objavil na krste knihy o našom legendárnom spevákovi Muž s veľkým srdcom. Pred pár týždňami vydal, vraj mimoriadne komplikovaný, album S úsmevom zostavený z piesní Karola Duchoňa. A medzitým toho sám stihol viac než dosť.

slovakia

left justify in out

 

Vyštudovaný akordeonista a spevák Ľudo Kuruc má na svojom konte  zahraničné angažmány, mnoho televíznych vystúpení, trinásťročnú spoluprácu s Big Bandom Gustáva Broma a dlhoročné koncertovanie s domácou džezovou špičkou. Jeho vášeň pre džez prerástla k založeniu a organizovaniu festivalu Jazz Fest Vráble. V oblasti vážnej hudby, ktorá je preňho vždy novou výzvou, spolupracoval s Orchestrom Bohdana Warchala a slovenským katolíckym speváckym zborom Adoremus, ktorý odpremiérovali jeho skladbu Jubilate Schola. 

 

img

 

Úspešný  autor muzikálov

Ako skladateľ napísal hudbu k trom muzikálom – Alica v krajine zázrakov, Pinochio a Studňa lásky, ktorý mal premiéru priamo na Trenčianskom hrade.   Vydal množstvo komorných a klavírnych opusov pre deti. Na svojom gospelovom albume Kým je čas sa predstavil ako interpret, autor hudby, textár a aranžér. Druhý, funkový album, Nočné kino zase priniesol priateľskú spoluprácu s Petrom Lipom. 

 

Spieval úplne inak

Nedávno pokrstil svoj album S úsmevom, kde venuje pozornosť a svoj obdiv piesňam Karola Duchoňa. Kedy a kde sa zrodila táto vášeň?  „Siaha to do mojej mladosti,“ prezrádza Ľudo Kuruc. „Keď som končil konzervatórium a nastupoval na základnú vojenskú službu, Duchoň bol pre mňa klasika. Spieval úplne inak ako všetci speváci, vrátane nastupujúcej generácie á la Habera, Ďurinda a ďalší. Stará dobrá poctivá spevácka škola, čím nechcem povedať, že menovaní spievajú horšie, len inak. Česi mali Gotta a my Duchoňa, ktorého neskôr nazvali slovenským Tomom Jonesom, a právom. Som veľkým obdivovateľom aj Toma Jonesa, mám v repertoári jeho piesne.“

 

img

 

V tejto súvislosti mu krásne prekvapenie pripravila dcéra. Tajne ho prihlásila do súťaže istého rádia a Ľudovi zrazu volali, že vyhral lístky na  koncert Toma Jonesa a stretnutie s ním. Ale vráťme sa ku Karolovi Duchoňovi.  

 

Láska a obdiv pretrvali

Ľudo Kuruc mal asi 25 rokov, keď sa raz odprezentoval spievaním piesní Karola Duchoňa, ktoré si doma síce pospevoval, ale nakoľko mal zahraničné angažmány, bolo treba počkať. Keď sa udomácnil, založil prvé kvarteto, s ktorým už spieval hity slávneho Duchoňa. „Najprv sme si na malom publiku vyskúšali, či to funguje. Fungovalo, a tak som sa osmelil a dnes sme tam, kde sme –  mám 9-člennú kapelu a dve vokalistky,“ objasňuje súčasnosť Ľudo Kuruc. Vo svojom repertoári stále skladá poctu aj Tomovi Jonesovi, Frankovi Sinatrovi, ale kraľuje v ňom Karol Duchoň.

 

Možno vás zaujme: ROZHOVOR s Pavlom Topoľským: Záhradu mám na relax, nie aby som sa v nej zotročil

 

„V roku 2005 sa konal krst knihy Muž s veľkým srdcom, ktorú o Karolovi Duchoňovi napísal Roman Slušný a hľadal speváka, ktorý by na krste zaspieval niečo z jeho repertoáru. Ja som už vtedy bol v umeleckých kruhoch bol pomerne známy, nakoľko som účinkoval s Vladom Valovičom po odchode Berca Balogha z orchestra. Roman dostal odporúčanie na mňa, bola tam Helena Vondráčková, Anton Tkáč, Jožko Golonka a množstvo ďalších osobností. Samozrejme nechýbala ani dcéra Karola Duchoňa, Dada, a jeho obe manželky. A tam sa začalo moje priateľstvo s touto rodinou.“

 

Pred pár týždňami teda Ľudo Kuruc vydal CD s názvom S úsmevom, kde s úsmevom prezentuje najznámejšie hity Karola Duchoňa.

 

 

Mimoriadne komplikovaný

Jeho krstnými rodičmi na koncerte v Nitre sa stali dcéra Dada Duchoňová a Štefan Skrúcaný. „Album sa nahrával v Trnave ešte v novembri 2019, potom prišla pandémia; účinkuje na ňom 16 umelcov, mixovali ho vo Švajčiarsku u Ivana Dimitrova, kam som mal ísť, už som mal aj franky vymenené, ale potom nás zatvorili,“ spomína Ľudo Kuruc.

 

img

 

„Začiatky boli mimoriadne komplikované a už to vyzeralo, že z tejto spolupráce zíde, lebo robiť online mixáž je poriadne náročné. Po troch mesiacoch bol však pôrod úspešný. Dvanásť Duchoňových skladieb a trinásty bonus Klaun a kráľ, ktorý je venovaný bratrancovi Karola Duchoňa Lacovi Zlatňanskému z Jelenca. Investoval nemalé peniaze do toho, aby sa na Karola rozhodne nezabudlo. Albumu sa, žiaľ, nedožil, ale aspoň na neho spomíname. Známe hity Mám ľudí rád, Šiel, šiel sme prearanžovali do modernejšieho šatu, ale sú tam aj ďalšie, ktoré treba hrať zase klasicky, aby nestratili čaro –  V dolinách, Čardáš dvoch sŕdc.“

 

Prečítajte si: Zuzana Čaputová dostala takýto prekrásny dar!

 

Pokrstili ho vodkou

Vzhľadom na to, že medzi Duchoňovcami a Kurucovcami sa vypestovali naozaj krásne rodinné vzťahy, bolo automatické, že album s piesňami Karola Duchoňa pokrstí jeho dcéra. Ako k tomu však prišiel Štefan Skrúcaný?

 

„Pravda je taká, že pôvodne mal album uviesť na svetlo sveta múdry nestor slovenskej pop music, zakladateľ Bratislavskej lýry, Pavol Zelenay, ktorému to v jeho 92 rokoch nesmierne páli. Aj mi to sľúbil, len prišla korona, všetko sa zatvorilo a nečakane sme krst odložili, no nevedeli sme, na kedy. Naraz sme sa v pondelok dohodli, obtelefonoval som Dadu Duchoňovú a so Štefanom som robil projekt koncert Karol a Karel, kde on spieva Gotta a ja Duchoňa, mal akurát jediný deň voľno. Tak sme to poliali symbolicky vodkou, obľúbeným nápojom Karola Duchoňa, ktorá bola zamaskovaná v kávových šálkach.“   

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies