Prejav Netanjahua istotne rozhnevá časť demokratov v Kongrese

NETKY.SK • 7 Jún 2024, 09:44 • 2 min
Prejav Netanjahua istotne rozhnevá časť demokratov v Kongrese

WASHINGTON - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vystúpi 24. júla s prejavom na zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu. Informujú o tom AP a AFP.

slovakia

left justify in out

Lídri republikánov aj demokratov v oboch komorách Kongresu pozvali minulý týždeň Netanjahua, aby "čoskoro" vystúpil s prejavom. Takýmto gestom chceli podľa vlastných slov zdôrazniť "solidaritu Ameriky s Izraelom". Dátum Netanjahuovho vystúpenia, ako aj návštevy USA, však nebol bezprostredne známy a špekulovalo sa o ňom.
 
Americké médiá ešte v pondelok informovali, že Netanjahu súhlasil s tým, že USA navštívi 13. júna. Kancelária izraelského premiéra však následne tieto správy dementovala s tým, že presný dátum návštevy ani vystúpenia v Kongrese ešte "nebol dohodnutý". Zároveň však uviedla, že to určite nebude dátum 13. júna, nakoľko tento termín koliduje so židovským sviatkom.

Prejav izraelského premiéra istotne rozhnevá časť demokratov v Kongrese, ktorí čoraz viac kritizujú vojenskú kampaň Izraela v Pásme Gazy. Podľa AP sa na jeho vystúpení tí nezarytejší odporcovia spomedzi demokratov, ani nezúčastnia.
 
K Netanjahuovej návšteve navyše dochádza v čase jeho pomerne naštrbených vzťahov s americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorý súkromne aj verejne kritizoval spôsob, aký izraelský premiér vedie vojnu v Gaze, ako aj nedostatok humanitárnej pomoci, ktorú do tejto palestínskej enklávy Izrael vpúšťa.
 
Šéf Bieleho domu zároveň predstavil minulý týždeň trojfázový plán, ktorý by mal prispieť k ukončeniu konfliktu v Gaze, k prepusteniu všetkých rukojemníkov a obnoveniu zničených palestínskych území, nad ktorými by už nevládol Hamas.
 
Podľa Washingtonu s týmto plánom súhlasil aj Izrael. Netanjahu však krátko po tom, čo Biden plán oznámil, uviedol, že americký prezident nezverejnil všetky podrobnosti dohody a ide len o "čiastočný" postup, čím návrh zdanlivo spochybnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AP / AFP, Foto: Izraelský premiér Benjamin Netanjahu / aktuality.sk
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies