Loď, ktorá zdemolovala most v Baltimore, mala problémy už pred plavbou, odhalilo vyšetrovanie

NETKY.SK • 16 Máj 2024, 10:09 • 2 min
Loď, ktorá zdemolovala most v Baltimore, mala problémy už pred plavbou, odhalilo vyšetrovanie

BALTIMORE - Nákladnú loď, ktorá v marci narazila do prístavného mosta v americkom meste Baltimore, postihli niekoľko hodín pred vyplávaním dva výpadky prúdu. Ďalšie dva prišli bezprostredne pred haváriou, ktorá sa skončila zrútením oceľovej mostnej konštrukcie.

slovakia

left justify in out

V predbežnej správe zverejnenej v utorok (14. 5.) to uviedli vyšetrovatelia z amerického Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

Už skôr vedenie úradu oznámilo, že vyšetrovanie sa zameriava na problémy s elektrinou, ktoré posádku lode Dali postihli. Zo záberov jej havárie bolo zrejmé, že na plavidle naloženom stovkami kontajnerov tesne pred nárazom do mosta vypadol prúd.

Prvý výpadok však prišiel už desať hodín pred vyplávaním, kvôli omylu jedného z členov posádky pri údržbe, uvádza nová správa. Posádka čoskoro problém vyriešila, ale nedostatočný tlak paliva v generátore spôsobil ďalší výpadok v prístave, cituje zo správy denník The Wall Street Journal.

Po začatí plavby v noci na 26. marca elektrické systémy zlyhali ešte dvakrát, čo podľa NTSB ochromilo kľúčové vybavenie lode.

Posádka stratila kontrolu

Posádka za tejto situácie stratila nad plavidlom kontrolu a narazila do mostného piliera, načo sa oceľová konštrukcia Francis Scott Key Bridge zosypala do vody.

Predbežná správa podľa médií poskytuje doteraz najpodrobnejší popis udalostí, ktoré k havárii viedli, vyšetrovatelia však stále presnú príčinu niektorých výpadkov neurčili. NTSB tiež podľa denníka The Washington Post nenaznačil, či posádku Dali podozrieva z akéhokoľvek pochybenia.

Prípad vyšetruje aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), nikto však zatiaľ v tejto súvislosti nebol obžalovaný. Mesto Baltimore a jeden miestny podnikateľ na federálnom súde obvinili singapurských prevádzkovateľov lodi z nedbanlivosti. Tí už predtým akékoľvek previnenie odmietli.

Havária lode spôsobila smrť šiestich robotníkov z Latinskej Ameriky, ktorí v čase nárazu do piliera pracovali na údržbe vozovky na moste a nestihli utiecť do bezpečia.

Zrútenie mosta cez ústie rieky Patapsco ochromilo jeden z najrušnejších prístavov v Spojených štátoch, ktorý po viac ako siedmich týždňoch stále nie je plne otvorený. Úrady chcú prevádzku obnoviť koncom mesiaca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / ČTK, Foto: globalnews.ca
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies