Rakúskeho tyrana Fritzla presunú zo zariadenia pre psychicky chorých do bežného väzenia

NETKY.SK • 14 Máj 2024, 15:55 • 2 min
Rakúskeho tyrana Fritzla presunú zo zariadenia pre psychicky chorých do bežného väzenia

VIEDEŇ - Na doživotie odsúdený Rakúšan Josef Fritzl (97) sa zo zariadenia pre psychicky chorých presunie do bežného väzenia. Rakúsky súd vyhovel jeho žiadosti. Fritzl bol odsúdený za to, že 24 rokov väznil a sexuálne zneužíval svoju dcéru. Správu priniesla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Presun do bežného väzenia už v januári povolil súd v meste Krems an der Donau. Odvolací súd vo Viedni však v marci rozhodnutie zrušil. Podľa neho nebolo dostatočne odôvodnené. Súd nižšej inštancie sa preto musel žiadosťou Fritzovej právnej zástupkyne zaoberať znovu. Neverejné vypočutie sa uskutočnilo koncom apríla. O rozhodnutí súd informoval v utorok.
 
Podľa agentúry APA Fritzl ešte musí počkať, kým rozhodnutie senátu nadobudne účinnosť. Zatiaľ zostane v zariadení pre psychicky chorých. Ako dlho to bude trvať, médiá nezverejnili.
 
Advokátka Astrid Wagnerová, podľa ktorej už Fritzl nie je nebezpečný, dala predtým najavo, že zmena väzenského režimu je súčasťou stratégie, ktorej cieľom je dosiahnuť podmienečné prepustenie a presun Fritzla do domova pre seniorov. O to by Wagnerová rada požiadala do roka po presune do bežného väzenia.
 
Fritzl, ktorý od roku 1984 do roku 2008 väznil a sexuálne zneužíval svoju dcéru, bol v roku 2009 odsúdený na doživotný trest v špeciálnom oddelení väznice pre duševne narušených páchateľov s možnosťou preskúmania jeho stavu po 15 rokoch. Trest si doteraz odpykával v zariadení v Steine. Tam musel podstúpiť terapiu.
 
Fritzl svoju dcéru Elisabeth uväznil vo zvukotesnej pivnici domu v dolnorakouskom Amstettene, keď mala 18 rokov. V nasledujúcich rokoch s ňou splodil sedem detí, z ktorých jedno skoro zomrelo. Prípad vyšiel najavo v roku 2008, keď jedno z väznených detí upadlo do bezvedomia a Fritzl súhlasil s jeho hospitalizáciou.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: APA, Reuters, Foto: Josef Fritzl / SITA/AP
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies