Interpol pátra po dvoch Rusoch a Portugalčanovi v súvislosti s explóziou v bejrútskom sklade

NETKY.SK • 13 Január 2021, 06:28 • 2 min
Interpol pátra po dvoch Rusoch a Portugalčanovi v súvislosti s explóziou v bejrútskom sklade

BEJRÚT - Interpol v súvislosti s minuloročným výbuchom v bejrútskom prístave vyhlásil pátranie po dvoch Rusoch a Portugalčanovi.

slovakia

left justify in out

Oznámenie vydané touto medzinárodnou policajnou organizáciou sa týka majiteľa a kapitána lode Rhosus, ktorá v roku 2013 prepravila do Libanonu 2750 ton dusičnanu amónneho, ako aj portugalského obchodníka s dusičnanmi, ktorý sklad v bejrútskom prístave, kde bola horľavina uložená, navštívil v roku 2014.

 

Do skladu neoprávnene uskladnili dusičnan amónny
Libanonské médiá informovali, že hľadaným kapitánom plavidla je Boris Prokošev. Majiteľom lode je ruský podnikateľ žijúci na Cypre Igor Grečuškin a portugalského obchodníka identifikovali pod menom Jorge Manuel Mirra Neto Moreira.

 


Dusičnan amónny, vysoko výbušný materiál používaný v hnojivách, sa v Libanone ani nemal nachádzať.

 

Loď Rhosus vyplávala z gruzínskeho čiernomorského prístavu Batumi a pôvodne smerovala do prístavu Beira v africkom Mozambiku. Podľa kapitána lode bol Grečuškinovi vyplatený milión dolárov za prepravu nebezpečného nákladu z Gruzínska do Mozambiku.

 

Súvisiaci článok: Záchranári v Bejrúte hrajú o čas, po mesiaci od explózie zaznamenali tlkot srdca spod ruiny budovy

 

Výbudch odpálil časť mesta
Vlani 4. augusta otriasla Bejrútom mohutná explózia, keď v tamojšom prístave vybuchlo spomenutých 2750 ton dusičnanu amónneho.

 

Výbuch spôsobený pravdepodobne neďalekým požiarom pocítili v niekoľkých častiach mesta a v okruhu niekoľkých kilometrov spôsobil rozsiahle škody.

 

img

 

Zomrelo takmer 200 ľudí a tisícky utrpeli zranenia. Niekoľko stoviek tisíc obyvateľov prišlo v priebehu niekoľkých sekúnd o strechu nad hlavou. Mohutnú explóziu pocítili až na Cypre vzdialenom 150 kilometrov.

 

Prečítajte si tiež: Ďalšie štyri tony vysoko výbušnej látky sa našli neďaleko prístavu v Bejrúte​

Počas uplynulých mesiacov bolo zatknutých takmer 30 ľudí, väčšinou colných úradníkov a ľudí pracujúcich v prístave.

 

img

 

V decembri libanonský prokurátor Fadi Sawwan podal žalobu na tamojšieho dočasného premiéra Hassana Diaba a troch ministrov. Obvinil ich z nedbanlivosti vedúcej k úmrtiu osôb, ktoré pri výbuchu zahynuli.

 

Mohlo by vás zaujímať: Z výbuchu v Bejrúte boli obvinení štyria poprední libanonskí politici



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies