Minister obrany uviedol, že na modernizáciu ozbrojených síl išlo vlani vyše 564 miliónov eur

NETKY.SK • 29 Marec 2022, 15:35 • 2 min
Minister obrany uviedol, že na  modernizáciu ozbrojených síl išlo vlani vyše 564 miliónov eur

BRATISLAVA - Na modernizáciu Ozbrojených síl (OS) SR smerovalo v uplynulom roku vyše 564 miliónov eur, čo je 32,6 percenta obranného rozpočtu. Otvorených je vyše 100 modernizačných projektov. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii k svojim dvom rokom vo funkcii.

slovakia

left justify in out

„Zavádzame moderné technológie a zbavujeme sa závislosti od Ruska. Dva najväčšie oriešky, ktoré máme pred sebou, sú lietadlá MiG-29 a systém S-300," povedal minister.

 

Na výstroj išlo 17,5 milióna eur, pričom vojaci by sa mohli čoskoro dočkať nových uniforiem. Prostriedky na údržbu budov a vojenskej infraštruktúry zvýšilo ministerstvo podľa Naďa o 170 percent. Na vojenský výskum a vývoj podľa neho smerovalo  najviac peňazí v histórii. Vyzdvihol tiež, že všetky rezortné podniky boli v zisku.

 

obrazok

 

Naď potvrdil intenzívne diskusie o zvyšovaní obranného rozpočtu, ale aj počtu príslušníkov Ozbrojených síl SR minimálne o 3 000. Zvažuje sa aj vytvorenie fondu vo výške jednej miliardy eur na nečakané obranné výdavky.

 

Tento rok avizuje Naď zmeny v obrannej legislatíve. Pripravuje sa novela zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, v zákone o brannej povinnosti sa nanovo definujú aktívne zálohy a aktualizovať sa má aj zákon o Vojenskom spravodajstve.

 

V rámci modernizácie sa majú vymieňať nákladné autá a ručné zbrane a obstarať bojové drony. Plánuje sa tiež rekonštrukcia ubytovne Hviezda, vojenskej zotavovne na Zemplínskej šírave či vybudovanie nového vojenského archívu v Trnave.

 

img

 

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko vyzdvihol za minulé obdobie najmä prijatie Vojenskej stratégie. V rámci reorganizačných zmien pripomenul dosiahnutie prvotnej operačnej pripravenosti Spoločného operačného veliteľstva. Upozornil tiež na rozvoj špeciálnych síl a vznik ženijného pluku. Tento rok by mal vzniknúť delostrelecký pluk.

 

V posledných dvoch rokoch sa podľa Zmeka podarilo aj zastabilizovať personál v ozbrojených silách. Počet prijatých vojakov prevýšil počet prepustených. Naplnenosť je na úrovni 77 percent, pričom cieľová úroveň je vyše 80 percent. Dosiahnuť by ju mohli v najbližších dvoch rokoch.

 

V súvislosti so situáciou na Ukrajine sú už vyše mesiaca OS SR v stave plnej bojovej pohotovosti. „Máme nasadených denne zhruba 700 vojakov priamo na štátnej hranici a ďalších zhruba 1 500 vojakov, ktorí robia pomocné úlohy," priblížil Zmeko. Vojaci strážia najmä zelenú hranicu. Plnia i humanitárne úlohy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies