Grilované ovocie - rýchla delikatesa

NETKY.SK • 26 Máj 2024, 14:10 • 2 min
Grilované ovocie - rýchla delikatesa

Každý kúsok ovocia bude chutiť úžasne, keď ho na pár minút položíte na rozpálený gril. Proces karamelizácie zabezpečí nielen krásne sfarbenie, ale zintenzívni sladkú chuť ovocia. K dokonalému chuťovému zážitku vedú drobnosti ako škoricový cukor, kvapka alkoholu, nasekané oriešky či kopček vanilkovej zmrzliny. Poďte sa s nami inšpirovať, ako obohatiť grilovačkové menu o famózne ovocné pochúťky.

slovakia

left justify in out

Grilované jablká s plnkou a zmrzlinou

 

Suroviny:

4 ks jablko, 250 g tvaroh, 2 ks žĺtok, 1 ks bielok, 2 ks vanilkový cukor, 2 PL krupicový cukor, trochu citrónová kôra, 1 KL citrónová šťava, 1 PL maizena, 50 g mandľové lupienky, 200 ml vanilková zmrzlina

 

Postup:

Jablká poriadne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme papierovou utierkou. Vrchnú časť jabĺk odrežeme, odložíme nabok a vnútro vydlabeme. K tvarohu primiešame žĺtky, citrónovú kôru, vanilkový cukor a premiešame. Ďalej pridáme maizenu, vyšľahaný tuhý sneh z bielkov s krupicovým cukrom. Zmes premiešame a naplníme ňou pripravené jablká. Jablká preložíme do ohňovzdornej misy, pridáme odrezané časti a pri nižšej teplote grilujeme dozlatista. Medzitým si na suchej panvici opražíme mandľové lupienky. Grilované jablká posypeme mandľovými lupienkami a podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Ihneď podávame.

 

img

 

Grilované ovocie s marshmallow

 

Suroviny:

4 PL med, 3 PL pomarančová šťava, trochu pomarančová kôra, 1 KL mletý zázvor, 1 KL rum, 500 g
ovocie, 1 balíček marshmallow

 

Postup:
Drevené špajle namočíme na pol hodinu do vody, aby trochu zmäkli. Do panvice dáme med, citrónovú šťavu, kôru, mletý zázvor, rum a varíme približne 5 minút. Ovocie umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a striedavo ho napichujeme na špajle spolu s marshmallow. Ovocie položíme na rozpálený gril a potierame ho pripravenou marinádou. Grilujeme približne 7 minút a podávame horúce napríklad so zmrzlinou.

 

img

 

Grilované medové banány s orechmi

 

Suroviny:

4 ks banán, podľa chuti vlašské orechy, podľa chuti med

 

Postup:
Banány ošúpeme a pozdĺžne ich prekrojíme. Uložíme ich na gril a grilujeme zo všetkých strán. Hotové grilované banány uložíme na teplé taniere, polejeme medom a posypeme polovičkami vlašských orechov.

 

img

 

Grilované škoricové hrušky

 

Suroviny:

500 g hruška, podľa chuti škoricový cukor

 

Postup:
Hrušky umyjeme a osušíme. Pokrájame na ich na tenké plátky, ktoré uložíme na gril a grilujeme ich z oboch strán. Hotové grilované hrušky posypeme škoricovým cukrom.

 

img

 

Grilovaný ananás

 

Suroviny:

1 ks ananás, 3 PL rum, 4 PL med, 64 g maslo, 1/4 KL mleté nové korenie, 4 PL krupicový cukor, 1 ks citrónová kôra, 6 lístky mäta

 

Postup:
Ananás olúpime, aj spodnú časť a potom nožom odkrojte šupku a malým nožíkom vyrežeme očká. Ananás rozkrojíme. Rum, med, máslo a nové korenie prešľahajte v mise. Pridajte ananás a všetko premiešajte tak, aby sa ananás v zmesi obalil. Do cukru dajte všetky ostatné ingrediencie a premiešajte v mixéri. Rozohrejte gril a zľahka ho premažte olejom. Jednotlivé diely ananásu grilujte zhruba 2 minúty. Podávajte s mätovým cukrom.

 

img

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies