Slovensko opäť otvorí zastupiteľské úrady v Canberre a Bruseli

NETKY.SK • 30 Máj 2024, 07:15 • 2 min
Slovensko opäť otvorí zastupiteľské úrady v Canberre a Bruseli

BRATISLAVA - Vláda Slovenskej republiky na návrh Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR súhlasila so znovuotvorením slovenských zastupiteľských úradov v Austrálskom zväze so sídlom v Canberre a Belgickom kráľovstve so sídlom v Bruseli. Cieľom opätovného obnovenia činnosti oboch veľvyslanectiev je posilnenie pomoci slovenským občanom a rovnako podpora a zintenzívnenie diplomatických vzťahov v politickej i ekonomickej rovine.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanectvo SR v Canberre bolo uzatvorené koncom roka 2022 a namiesto neho vznikol generálny konzulát v Sydney, ktorý je jediným slovenským zastúpením v Austrálii. Vzhľadom na početnú krajanskú komunitu žijúcu v Austrálii dnes patrí generálny konzulát k 20 najvyťaženejším úradom Slovenska v zahraničí. Konzulárnu pomoc a asistenciu slovenským občanom na Novom Zélande či v ďalších štátoch Tichomoria však mohlo doteraz poskytovať len viac ako 8-tisíc kilometrov vzdialené Veľvyslanectvo SR v Tokiu (znázornené na fotografii nižšie). Znovuotvorenie veľvyslanectva v Canberre preto prinesie plynulejšie a intenzívnejšie zabezpečenie potrebných konzulárnych činností a asistencie pre slovenských občanov nachádzajúcich sa na Novom Zélande a v 11 priakreditovaných štátoch Tichomoria*.

„V Austrálii žije podľa oficiálnych štatistík vyše 15-tisíc slovenských občanov a podľa tých neoficiálnych je to až viac ako 20-tisíc. Spolu s ďalšími Slovákmi pôsobiacimi na Novom Zélande a v oblasti Tichomoria sú tieto počty ešte oveľa vyššie. Znovuotvorenie veľvyslanectva v Canberre a súčasné zachovanie generálneho konzulátu v Sydney tak vnímam ako správne rozhodnutie, ktoré je dobrou správou pre všetkých Slovákov nachádzajúcich sa v Austrálii, na Novom Zélande alebo v štátoch Tichomoria,“ informoval minister Juraj Blanár.

Dôležitým aspektom znovuotvorenia veľvyslanectva v Canberre je zároveň opätovné posilnenie politického kontaktu s Austráliou a jej ústrednými vládnymi inštitúciami. Vzhľadom na zníženie diplomatickej úrovne slovenského zastúpenia a jeho presun do Sydney toto najvyššie diplomatické prepojenie absentovalo a podľa šéfa slovenskej diplomacie je v záujme SR ho obnoviť. „Zrušením nášho zastupiteľského úradu Slovensko za uplynulé roky zredukovalo politický kontakt s dvanástou najväčšou ekonomikou sveta. Zaviazali sme sa, že chceme rozšíriť ekonomický rozmer našej zahraničnej politiky, nemôžeme preto ignorovať Austráliu, ktorá má obrovský ekonomický potenciál,“ doplnil Juraj Blanár a zdôraznil, že v Canberre sídlia zastupiteľské úrady 25 členských štátov EÚ a všetkých členských štátov Severoatlantickej aliancie.

Slovensko tiež opäť otvára veľvyslanectvo v Bruseli, ktoré vznikne transformáciou už existujúceho generálneho konzulátu. Znovuotvorením veľvyslanectva získa SR možnosť nastavenia intenzívnejšej diplomatickej spolupráce nielen s Belgickom, ale aj s Luxemburským veľkovojvodstvom, ktoré bude ambasáda pokrývať.„Zabezpečenie bilaterálnych ekonomických i politických vzťahov s Belgickom nebolo dostatočné. Skúsenosti nám ukázali, že tu nestačí mať len generálny konzulát, ale že je potrebné opäť povýšiť naše zastúpenie na veľvyslanectvo,“ uviedol J. Blanár s tým, že pokrytie týchto aktivít zastupiteľským úradom v Holandsku nestačilo, pretože veľvyslanectvo v Haagu sa okrem bilaterálnych záležitostí musí venovať aj aktivitám v rámci mnohých významných medzinárodných organizácií nachádzajúcich sa v tomto meste, v ktorých pôsobí i Slovenská republika.

Rezort diplomacie potvrdil, že do konca júna tohto roka musia byť vykonané všetky diplomatické a formálne kroky smerujúce k zriadeniu zastupiteľských úradov v Canberre a Bruseli, aby mohli začať plnohodnotne plniť svoje funkcie. Ministerstvo zároveň pokračuje v analýze siete slovenských zastupiteľských úradov v zahraničí, medzi ktoré patrí 62 veľvyslanectiev, 8 misií, resp. stálych zastúpení a delegácií pri medzinárodných organizáciách a 10 generálnych konzulátov. Analýza bude klásť dôraz na pôsobenie zastupiteľských úradov SR najmä v ekonomickej oblasti. „Orientácia slovenskej ekonomickej diplomacie je zameraná na indopacifickú oblasť, kde rovnako plánujeme posilniť naše pôsobenie. Slovensko má obrovský potenciál, pravidelne ma o tom presviedčajú cesty so slovenskými podnikateľmi, ktoré som už absolvoval. Zahraničným partnerom máme čo ponúknuť a súčasne vieme prilákať nové investície,“ zdôraznil minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

*Pozn.: Po opätovnom zriadení ZÚ Canberra bude na zabezpečovanie bilaterálnych vzťahov okrem Austrálie priakreditovaných ďalších 12 krajín - Nový Zéland, Cookove ostrovy, Fidži, Kiribati, Nauru, Niue,  Papua-Nová Guinea, Samoa, Šalamúnové ostrovy, Tonga, Tuvalu a Vanuatu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: SITA / Getty Images (ilustračné foto)
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies