Dvaja koaliční partneri nechcú predĺžiť núdzový stav

NETKY.SK • 22 Január 2022, 11:13 • 2 min
Dvaja koaliční partneri nechcú predĺžiť núdzový stav

BRATISLAVA - O mesiac by sa mal na Slovensku skončiť núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda 25. novembra na 90 dní.

slovakia

left justify in out

Koaličné strany Za ľudí a SaS nie sú za to, aby ho predĺžili. Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová tvrdí, že nemôžeme žiť v neustálom cykle obmedzení. SaS dodala, že aktuálne by núdzový stav nepredĺžila, no treba počkať na situáciu o mesiac. Sme rodina zatiaľ stanovisko nekonkretizovala, keďže situácia sa môže ešte zmeniť.

 

img

Veronika Remišová

 

„Strana Za ľudí už nepodporí predlžovanie núdzového stavu. Koronavírus bude zrejme na celom svete prítomný ešte dlhý čas a nemôžeme žiť v neustálom cykle opakujúcich sa obmedzení ekonomiky, núdzového stavu a zatvárania kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií,“ uviedla Remišová pre TASR.

 

Prečítajte si tiež: Írsko zrušilo väčšinu obmedzení proti koronavírusu

 

Spoločnosť sa musí podľa nej prispôsobiť a ľudia musia využívať výdobytky vedy, ktoré ich chránia pred ťažkým priebehom choroby. „Preto presadzujeme normálne fungovanie škôl, kultúrnych a športových podujatí, ako aj prevádzok. Ochorenie nie je jediným dôsledkom pandémie. Rovnako závažným dôsledkom neustále sa opakujúcich lockdownov a obmedzení je aj postupné zničenie medziľudských vzťahov, možnosť dotyku s kultúrou a s umením či slobodný prístup k duchovnu a bohoslužbám,“ dodala.

 

Expert strany na zdravotníctvo Mir Obaidullah uviedol, že pri otázke predĺženia núdzového stavu sa treba rozhodovať podľa toho, ako sa zvýši počet ťažkých prípadov alebo úmrtí na ochorenie COVID-19 u plne zaočkovaných.

 

img

Mir Obaidullah

 

SaS vyhlásila, že vždy podporuje rozumné opatrenia. „V aktuálnej situácii by sme núdzový stav nepredĺžili. Uvidíme však, aká situácia bude o mesiac,“ skonštatoval pre TASR hovorca strany Ondrej Šprlák.

 

K téme: Právna analýza k povinnému očkovaniu je pripravená

 

Sme rodina hovorí, že dátum avizovaného ukončenia núdzového stavu je ešte ďaleko. „Budeme sa o tom ešte určite rozprávať na koaličnej rade, pretože za mesiac sa ešte môže situácia všelijako zmeniť,“ uviedli z tlačového oddelenia hnutia.

 

img

Predseda SaS Richard Sulík 

 

Núdzový stav upravuje ústavný zákon o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Možno ho vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Zákon však dopĺňa, že „núdzový stav vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie“ možno predĺžiť najviac o 40 dní, aj opakovane. Musí s tým však vysloviť súhlas Národná rada SR, a to do 20 dní od prvého dňa predĺženia.

 

Možno vás zaujme: Novela Trestného zákona má riešiť aj zločiny komunizmu

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies