Zuzana Čaputová: Po pandémii nestačí hovoriť len o obnove, ale aj o hlbokých štrukturálnych zmenách

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 14:08 • 2 min
Zuzana Čaputová: Po pandémii nestačí hovoriť len o obnove, ale aj o hlbokých štrukturálnych zmenách

BRATISLAVA - Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej pri pandémii koronavírusu nestačí hovoriť iba o obnove, ale aj o hlbokých štrukturálnych zmenách.

slovakia

left justify in out

Povedala to pri príležitosti otvorenia konferencie GLOBSEC 2021 Bratislava Forum. Pandémia podľa nej ukázala dôležitosť transatalntického partnerstva členských krajín Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

 

Čaputová  počas prejavu uviedla, že pandémia ukázala krajinám nie len ich silné stránky, ale aj slabiny, z ktorých sa musia do budúcnosti poučiť. „Pre úspešné zvládnutie kríz musíme najprv uznať ich existenciu a zdieľať vnímanie toho, čo sa deje. Bolo to globálne vnímanie pandemickej hrozby a globálny cieľ zastaviť ju, ktoré zmobilizovali bezprecedentné vedecké a finančné zdroje, aby ochránili našich občanov a naše ekonomiky,“ povedala Čaputová.

 

Prečítajte si tiež: Strategická koncepcia NATO by mala priniesť inovatívne prístupy k čoraz sofistikovanejším hrozbám

Za dôležité považuje aj znalosť medzinárodných pravidiel a ich dodržiavanie. Tie sa podľa nej musia zmeniť tak, aby boli efektívnejšie pre boj s prípadnými budúcimi hrozbami, ktoré vidí napríklad v podobe klimatickej krízy. Potrebu väčšej efektivity pravidiel vidí Čaputová v politických, ekonomických a diplomatických pravidlách. Prezidentka pripomenula, že vojenské konflikty predstavujú riziko nie len pre krajiny, v ktorých sa odohrávajú, ale aj pre všetky ostatné štáty.

Trojdňová konferencia GLOBSEC 2021 Bratislava Forum sa uskutočňuje v priestoroch Grand Hotela River Park a potrvá do štvrtka 17. júna. Hlavnou témou tohto ročníka konferencie je obnova sveta po pandémii koronavírusu. Na konferencii sa zúčastnia prezidenti troch krajín, premiéri troch krajín, 25 ministrov z rôznych krajín sveta a prostredníctvom videokonferencie aj pápež František.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies