Ministri dnes budú rokovať aj o zvýšení štátneho príspevku pre nocľahárne

NETKY.SK • 12 Marec 2021, 08:49 • 2 min
Ministri dnes budú rokovať aj o zvýšení štátneho príspevku pre nocľahárne

BRATISLAVA - Ministri dnes budú rokovať o zvýšení štátneho finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby v nocľahárni či o pomoci Grécku s následkami migrácie.

slovakia

left justify in out

Na rokovaní by sa mali zaoberať aj vymenovaním zástupcu hlavného hraničného splnomocnenca. Podľa zverejnených materiálov by sa ním mohol stať Ľudovít Bíró, ktorý pôsobil na Veľvyslanectve SR v Nemeckej spolkovej republike ako radca a policajný pridelenec. Rokovanie vlády by sa uskutočniť aj napriek tomu, že vládna kríza pokračuje.


img
 

Štátny príspevok pre nocľahárne

 

Tento príspevok by sa mal od apríla do konca tohto roka zvýšiť zo 150 Eur na 250 Eur na mesiac na jedno miesto. Ministerstvo práce uvažuje o zvýšení štátneho príspevku na 250 Eur aj na poskytovanie sociálnych služieb v útulku, Domove na polceste a v zariadení núdzového bývania. Rezort práce zvýšenie príspevkov zdôvodnil pretrvávaním krízovej situácie.
 

img

 

Pomoc Grécku

 

Slovensko by malo spoločne s Rakúskou republikou pomôcť so zmiernením následkov migrácie v Grécku. Na projekt by mala vláda prispieť jedným miliónom Eur. Rakúska vláda na podobný projekt v oblasti zdravotníctva vyčlenila dva milióny Eur. Implementačným partnerom projektu bude Medzinárodná organizácia pre migráciu.

 

img

 

Spoločný projekt vyplynul v nadväznosti na politickú dohodu predsedu vlády SR a spolkového kancelára Rakúskej republiky, ktorú uzavreli lídri krajín na stretnutí 9. septembra 2020. Projekt by mal zahŕňať poskytnutie zdravotníckej pomoci migrantom na gréckych ostrovoch a pevnine.

 

Vzájomné dopĺňanie sa oboch projektov je základným predpokladom pre spoločné pôsobenie oboch krajín v Grécku. Pomoc krajín bude v súlade s katalógom aktuálnych potrieb, ktoré určí grécka strana a ktoré je Slovensko schopné zaistiť aj cez zapojenia slovenských subjektov.

Koaličná kríza stále trvá

 

Trvá už viac ako týždeň. Predseda Národnej rady SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár krátko poobede 11. marca v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo uviedol, že kríza je „zažehnaná a koalícia ide ďalej.“ 

 

Dodal, že ešte v daný deň sa mala uskutočniť spoločná tlačová konferencia štyroch koaličných lídrov. Spoločné vyhlásenie sa však napokon neuskutočnilo. Predseda strany Sloboda a Solidarita a minister hospodárstva Richard Sulík sa podľa spravodajského portálu televízie Joj Noviny.sk na tlačovej konferencii zúčastniť neplánoval. „Neprídem, lebo nepovažujem jednania za ukončené,“ povedal pre televíziu Joj Sulík.

Jeho vyhláseniu predchádzala tlačová konferencia vládneho hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, na ktorej premiér Igor Matovič oznámil demisiu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Matovič však zdôraznil, že Krajčí opustí funkciu postupne, a to až po tom, ako sa na Slovensku naplno rozbehne očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V.
 

Súvisiaci článok: Marek Krajčí podá dnes demisiu, nechce byť zámienkou pre pád vlády



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies