Šokovaní zo spôsobu randenia, zmätení zo smajlíkov, sklamaní z toľkých prác. Aj tak by sa možno cítili naši predkovia, keby z minulosti pricestovali sem

NETKY.SK • 28 Október 2022, 12:00 • 2 min
Šokovaní zo spôsobu randenia, zmätení zo smajlíkov, sklamaní z toľkých prác. Aj tak by sa možno cítili naši predkovia, keby z minulosti pricestovali sem

Ako všetci vieme, cestovanie v čase nie je možné, hoc by sme občas radi vykročili niekam za minulosťou a dôvodov máme veľa-preveľa. Niekto chce ísť tam, kde sa, podľa jeho názoru, všetko pokazilo, a úplne by mu postačilo, ak by odbehol zmeniť si svoj život, zatiaľ čo iný, možno dobrodružnejší typ, by šiel kamkoľvek, len aby skúsil, aké to bolo kedysi.

slovakia

left justify in out

Keď trošilinku potrápime svoju predstavivosť a vymyslíme si, že z histórie by pricestovali do 21. storočia, nielenže sa pousmejeme, ale možno aj všeličo porovnáme. No schválne, ako by sa asi zatvárili dávno žijúci, keby boli tam, kde sme teraz my, keby cítili vône, počuli hluky, mali rovnaké zážitky?

 

Rande

 

Naši predkovia by pravdepodobne onemeli od úžasu, keby prostredníctvom cestovania do budúcnosti zistili, že sa zoznamujeme na sociálnych sieťach, ba čo viac, že sa tak aj dokážeme zaľúbiť. Boli by ohúrení z komunikácie, ktorá je niekedy viac založená na domýšľaní než slovách a ktovie, ako by si poradili s výrazmi ako LOL, cool a čo by asi povedali na smajlíkov. A celkom iste by nenechali bez povšimnutia ani spôsob, akým sa vo virtuálnom svete komentuje, možno by nadvihli obočie a dámy by aj očerveneli pri šťavnatejších vetách.

 

img

 

Deti

 

Tí, čo sa narodili skôr, oveľa skôr a vďaka zázraku by skúsili súčasnosť, by zrejme ťažko pochopili hry našich detí. Oni sa hrávali ináč, veľa sa hýbali, bývali na poliach, jednoduché hračky zabezpečovali bohatú zábavu. Naproti tomu by zazreli malých, ako v prstoch krútia mobilné telefóny, a ako je občas ťažké, až sa to zdá byť nemožné, vyhnať ich von, za čerstvým vzduchom a neopakovateľnými zážitkami.

No a keď sme pri tých najmenších, tiež by porovnávali, koľko súrodencov mávali oni a koľko je v rodinách práve tu a práve teraz. Lebo bolo celkom normálne, až obyčajné, aby matka, hoc aj celá zničená a unavená, porodila aj dvanásť detí a všetky sa pomestili, a nejako sa podarilo aj uživiť ich tak, aby boli i sýte, i zdravé, i veselé.

 

Dve práce

 

Keby naši predkovia prišli sem, možno by boli sklamaní, lebo by s nami chceli viesť dlhé diskusie, v ktorých by sme si porozprávali o rozdieloch, o rokoch predtým a aj tých aktuálnych, ale my by sme nemali čas. Zdržiavali by nás dve až tri práce, bez ktorých sa ťažko ako-tak uživíme a potom by sme boli takí vyčerpaní, že by chudáci nedostali možnosť povypytovať sa nás.

 

Čo by ocenili

 

Nie všetko by považovali za zlé, naopak, mnohé by ocenili a ešte ako.

Jednak to, že sa smieme voziť toľkými prostriedkami a sme všade tak rýchlo, aj ženám by sa páčilo voliť a môcť sa vzdelávať, aj sobáše, ktoré už nemusia byť dohodnuté, ale stávajú sa plodom slobodnej vôle aj voľný čas, ktorý sa dá tráviť naozaj všelijako. A to, že každý môže byť, čím len chce, keď sa posnaží, vynikajúci by bol aj prísun informácií a gazdinky by sa iste potešili aj jedlám, ktoré možno kedysi neochutnali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies