V Bratislave podpísali zmluvu o sídle Európskeho orgánu práce

NETKY.SK • 4 Október 2021, 10:33 • 2 min
V Bratislave podpísali zmluvu o sídle Európskeho orgánu práce

BRATISLAVA - Slovensko sa dočkalo. Je to prvá únijná inštitúcia sídliaca na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Milan Krajniak (Sme rodina) a výkonný riaditeľ Európskeho orgánu práce (ELA - European Labour Authority) Cosmin Boiangiu podpísali v Bratislave medzinárodnú zmluvu o sídle ELA.

 

Zmluvu musí ratifikovať parlament

Slovensko zabezpečí zriadenie sídla ELA v hlavnom meste. Vyplýva to zo zmluvy medzi hostiteľskou krajinou (Slovenskom) a agentúrou, ktorej znenie 25. augusta 2021 na svojom rokovaní odobrila vláda. Pred ratifikáciou ju však musia ešte odsúhlasiť aj poslanci parlamentu.

 

img

 

Zmluva hovorí o poskytnutí vhodného umiestnenia agentúry v Bratislave a o inej podpore ELA, ako aj o výsadách, imunitách či iných zvýhodneniach pre ELA, výkonného riaditeľa, zamestnancov agentúry a ich rodinných príslušníkov. Vláda sa zmluvou zaväzuje aj k poskytnutiu asistenčnej služby pre zamestnancov ELA a ich rodinných príslušníkov. Zverené budú do kompetencie rezortu práce.

 

ELA bude oslobodená od DPH

Zmluva hovorí aj o tom, že ELA bude v najvyššej možnej miere oslobodená od dane z pridanej hodnoty (DPH) a iných nepriamych daní z miestnych nákupov tovarov a služieb pre úradné využitie (ak je suma vyššia ako 70 eur). Bude oslobodená aj od všetkých ciel, zákazov a obmedzení na dovoz a vývoz výrobkov, ktoré sú určené na jeho úradné použitie vrátane publikácií.

 

img

 

"V prípade vnútroštátnych nákupov tovarov a služieb na osobnú spotrebu bude mať prvých 144 zamestnancov, za predpokladu, že nie sú štátnymi príslušníkmi SR alebo nemajú v SR trvalý pobyt, nárok na vrátenie DPH kumulatívne najviac do výšky 10 000 eur za zamestnanca, ktorý si môžu uplatniť najneskôr do konca roka 2023," píše sa v zmluve. Faktúra však musí byť vo vyššej hodnote ako 70 eur.

 

Hostenie nebude zadarmo

Hostenie ELA ukrojí zo štátneho rozpočtu na strane výdavkov zhruba 55 000 eur v tomto roku a okolo 1,3 milióna eur každoročne od roku 2022 po rok 2024. Keďže návrh počíta aj s nárokmi na vrátenie DPH, bude to mať vplyv aj na príjmovú stránku rozpočtu – z daňových príjmov to ukrojí odhadom 145 000 eur tento rok, 725 000 eur v roku 2022 a 580 000 eur v roku 2023.

 

img

 

Ministerstvo práce v materiáli deklaruje, že návrhom sa nezvyšuje celková suma výdavkov na podporu ELA počas prvých desiatich rokov jej fungovania na Slovensku, ktorú vláda schválila v sume 18,4 milióna eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies