A predsa plačú! Muži priznali, čo ich trápi viac ako ženy

NETKY.SK • 6 November 2021, 16:00 • 2 min
A predsa plačú! Muži priznali, čo ich trápi viac ako ženy

BRATISLAVA - Odborníci považujú výsledky výskumu za veľký prínos nielen pre klinickú oblasť, ale aj pre širokú verejnosť.

slovakia

left justify in out

Nech už sa ktokoľvek bude akokoľvek snažiť, rozdiely medzi mužmi a ženami tu budú navždy. Príroda to tak zariadila a ľudia by to mali akceptovať. Ľudstvo sa však posúva vpred a niektoré nové informácie nás môžu prekvapiť. Je na mieste, aby sme používali rozum a vďaka tomu sa dopracovali k poznatkom, ktoré nám pomôžu byť lepšími voči sebe a svojmu okoliu

 

img

 

S podobným cieľom sa pustil do svojho výskumu medzinárodný tím psychológov, ktorý viedli výskumníci z Lancaster University. Na začiatku štúdie sa zamerali na vytvorenie akejsi mapy problémov, ktoré postihujú vzťahy ľudí mimo klinických a poradenských zariadení. „Väčšinu informácií o problémoch vo vzťahoch poznáme zo štúdií, ktoré vyhodnocujú párové terapie. Do nich sa zapája pomerne špecifická skupina ľudí, ktorí majú peniaze, čas a vôľu pracovať na svojich problémoch,“ povedala vedúca štúdie Charlotte Entwistle. „Chceli sme zistiť, s akými problémami sa stretáva široká verejnosť a tiež to, kto ich ako prežíva,“ dodala.

 

Prečítajte si tiež: Toxické vzťahy: Keď sa začne, čo sa začať nikdy nemalo

 

 

K dispozícii mali až 184 000 respondentov, ktorí sa podelili o svoje skúsenosti v online priestore. Výskumníci potom s pomocou štatistických metód zistili, aké témy sa objavujú v príspevkoch najčastejšie a vytvorili spomínaný zoznam najčastejších problémov. Na 1. mieste boli zlyhania v komunikácii, pričom každý 5. respondent uviedol, že má problém s komunikáciou. Každý 8. človek mal vo vzťahu problém s dôverou.

 

img

 

Vedcov však oveľa viac prekvapili ďalšie výsledky, ku ktorým dospeli. Člen tímu Ryan Boyd vyhlásil, že v štúdii videli príležitosť, ako porovnať rôzne prežívanie problémov u mužov a žien. Analýza zistila, že ľudia pri svojich problémoch oveľa častejšie spomínali emocionálne trápenie z problémov ako samotné problémy. Najčastejšie používali slovo „zármutok“. Vedcov však prekvapilo, že muži pociťujú a priznávajú oveľa väčšiu bolesť ako nežnejšie pohlavie, ak nastanú problémy vo vzťahu. Zhodli sa preto, že názor, podľa ktorého muži vkladajú do vzťahov menej citov ako ženy, nie je správny. Okrem toho zistili, že muži vyhľadávali v online prostredí vzťahovú pomoc častejšie ako ženy.

 

K téme: Toxické vzťahy: Keď sa o slovo prihlási manipulácia

 

Podľa Ryana Boyda v štúdii dokázali, že ak odstránili tradičné spoločenské stigmy voči mužom, ukázalo sa, že sa vkladajú a zaujímajú o vzťahy oveľa viac, ako si spoločnosť bežne myslí. Preto výsledky vníma ako veľkú pomoc nielen pre klinické účely, ale aj pre širokú verejnosť. Odborníci poznamenali, že vytvorenie presnejšieho obrazu o problémoch vo vzťahoch nám pomôže lepšie pochopiť kedy a prečo dochádza k problémom. Vidia v tom tiež potenciálnu pomoc pre páry, ako sa vyhnúť najčastejším nástrahám.

 

img

 

Štúdia podľa nich predstavuje prínos pre ďalšie výskumy. „Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré tu vidíme, je, že dokážeme vytvoriť neuveriteľne presný obraz vzťahových problémov, ktoré trápia ľudí, a to len na základe toho, čo povedia v online prostredí. To nám dáva obrovskú nádej, že dokážeme nájsť vhodnú pomoc pre všetky druhy sociálnych a psychologických problémov inou ako tradičnou výskumnou metódou,“ uzavreli.

 

Možno vás zaujme: Prečo Švédi jedia sladkosti iba v sobotu?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies