Hurikány a zemetrasenia majú súvislosť, vzniká tak bouřetřesení, tvrdia vedci

NETKY.SK • 17 Október 2019, 13:18 • 2 min
Hurikány a zemetrasenia majú súvislosť, vzniká tak bouřetřesení, tvrdia vedci

Vedci na Floride v USA sa zaoberajú možnými súvislosťami medzi dvoma prírodnými živlami, zemetrasením a hurikánom.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP pokladajú americkí odborníci za preukázané, že pohyby morských mas počas silných búrok vyvolávajú otrasy o sile až 3,5 stupňa. Novoobjavenému javu dali názov búrkotrasenie (anglicky stormquake). Môže vraj trvať aj niekoľko dní.

 

Štúdia, ktorá bola tento týždeň zverejnená v časopise Geophysical Research Letters, opisuje jav doteraz nezmapovaný, ale zároveň nie príliš nebezpečný.

 

"Nikto nestojí na dne mora pri hurikáne," poznamenal seizmológ floridskej štátnej univerzity Wenyuan Fan. "Je to to posledné, čoho by sme sa mali báť," dodal.

 

 

14-tisíc búrkotrasení za 10 rokov


Búrka typu hurikánu alebo tajfúnu vyvoláva na mori silné vlnobitie a niektoré vlny spôsobujú otrasy dna. Stáva sa to v miestach, kde je plytké more a rozľahlé, ploché dno.

 

Tím floridských vedcov zaznamenal vďaka špeciálnym armádnym senzorom medzi rokmi 2006 a 2015 pri pobreží Spojených štátov a Kanady cez 14 000 takýchto búrkotrasení. Chvenie dna vyvoláva ďalšie vlny, ktorým doteraz vedci nevenovali pozornosť, píše AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies