Najničivejšie zemetrasenia v histórii ľudstva

NETKY.SK • 11 Október 2023, 14:00 • 2 min
Najničivejšie zemetrasenia v histórii ľudstva

Zemetrasenia sú jedným z najsilnejších a najničivejších prírodných javov, ktoré sa vyskytujú na našej planéte. V kratučkom okamihu dokážu doslova zmiesť z povrchu zemského našu existenciu, život, všetko…

slovakia

left justify in out

O hrozivých účinkoch tohto prírodného javu sa mohli v pondelok večer presvedčiť aj obyvatelia východného Slovenska, kde vyčíňalo zemetrasenie so silou 4,9 magnitúdy. Epicentrum malo cca desať kilometrov od mesta Stropkov, bolo v hĺbke desať kilometrov, spôsobilo popraskané múry domov či odtrhnutú loď na Domaši.

Sila zemetrasenia bola na naše pomery výnimočná. Na porovnanie, v roku 2003 bolo v obci Jasenov namerané zemetrasenie s magnitúdou 3,7, podobne silné zemetrasenie – 4,8 magnitúdy – bolo namerané v roku 1822 v Komárne a okolí, keď padali komíny, bolo poškodených mnoho domov aj kostol v obci Iža. V r. 1858 si vytrpela svoje Žilina a okolie, keď tu vystrájalo zemetrasenie s magnitúdou 5,1. V roku 1906 sa zasa mimoriadne silno triasla zem v Dobrej Vode pri Trnave, jedno z najsilnejších zemetrasení v našich končinách spôsobilo vážne škody v celej obci a narušilo úroveň spodnej vody.

Popri problémoch, v ktorých sa po pondelňajšom zemetrasení ocitli mnohí ľudia na východnom Slovensku si len ťažko možno predstaviť utrpenie a spúšť, ktorú po sebe v histórii zanechali ešte silnejšie a ničivejšie zemetrasenia.

Ktoré boli vlastne tie najhroznejšie živly, ktoré dokázali zatriasť zemou najsilnejšie? Tu je prehľad najsilnejších zemetrasení histórie podľa The Geology Science (samozrejme, hovoríme o tých, ktoré bolo možné exaktne zachytiť meracími prístrojmi a vyčísliť), ich príčin a dôsledkov.

 

10. Sumatra, Indonézia 2012 – sila 8,6

11. apríla 2012 o 15.38 h miestneho času došlo v Indickom oceáne k podmorskému zemetraseniu s magnitúdou 8,6 v blízkosti indonézskeho mesta Aceh. Úrady boli na cunami pripravené, no následne ich odvolali. Išlo o najväčšie zemetrasenie s príkrym sklzom, aké bolo kedy zaznamenané. Našťastie, vyskytlo sa veľmi ďaleko od obývaných miest a nespôsobilo  teda toľko deštrukcie. Bolo hlásených desať úmrtí a dvanásť zranení - väčšina z nich bola spôsobená panikou a/alebo infarktom.

9. Assam, Tibet, 1950 – sila 8,6

15. augusta 1950 udrelo zemetrasenie v pohraničnej oblasti Si-čchang-India, epicentrum sa nachádzalo v blízkosti Rimy v Tibete. V dôsledku zemetrasenia bolo zničených mnoho budov a zahynulo 1 500 až 3 000 ľudí. Po zemetrasení veľké zosuvy pôdy zablokovali rieku Subansiri. Táto prírodná priehrada sa o osem dní neskôr pretrhla a vytvorila vlnu vysokú 7 metrov, ktorá zaplavila niekoľko dedín a zabila ďalších 536 ľudí.

8. Krysie ostrovy, Aljaška, 1965 – sila 8,7
Zemetrasenie na Krysích ostrovoch na Aljaške vo februári v roku 1965 bolo takisto nesmierne silné, jedno z najsilnejších zemetrasení, aké bolo kedy zaznamenané. Bolo spôsobené subdukciou Tichomorskej dosky pod Severoamerickú dosku, čo malo za následok výrazný pohyb pozdĺž hranice medzi týmito dvoma doskami. Zemetrasenie vyvolalo rozsiahle cunami, ktoré spôsobilo značné škody vo viacerých obciach na Aljaške, Havaji a v Kalifornii. Vzhľadom na vzdialenú polohu epicentra a nízku hustotu obyvateľstva v postihnutých oblastiach bol však počet obetí vzhľadom na silu malý.

 7. Ekvádor, Kolumbia, 1906 – sila 8,8

Zemetrasenie z januára roku 1906 na hraniciach medzi Ekvádorom a Kolumbiou malo magnitúdu 8,8, čo z neho takisto robí jedno z najsilnejších zemetrasení, aké bolo kedy zaznamenané. Zemetrasenie spôsobilo značné škody a deštrukciu v postihnutých oblastiach, pričom bolo zničených mnoho budov, zosuvy pôdy zablokovali cesty a dopravné trasy. Počet obetí zemetrasenia sa odhaduje na približne 1 000 osôb, pričom mnoho ďalších bolo zranených alebo vysídlených.

6. Maule, Čile, 2010 – sila 8,8

Zemetrasenie v regióne Maule udrelo vo februári 2010 v strednom Čile, približne 3 km od pobrežia obce Pelluhue. Intenzívne otrasy trvali približne tri minúty. Niekoľko pobrežných miest v južnej časti stredného Čile bolo zničených vlnou cunami, ktorú zemetrasenie vyvolalo. Cunami poškodila aj prístav v Talcahuane. V mnohých mestách vrátane hlavného mesta Santiago sa zrútili budovy, čo si vyžiadalo mnoho obetí. V januári 2011 úrady oznámili konečný počet 525 obetí a 25 nezvestných.

5. Kamčatka, Rusko, 1952 – sila 9,0

4. novembra 1952 zasiahlo pobrežie polostrova Kamčatka na ďalekom východe Ruska silné zemetrasenie. Rozpútalo veľké ničivé cunami v celom Tichom oceáne s vlnami do 15 metrov, ktoré spôsobili rozsiahle škody na Kamčatskom polostrove a Kurilských ostrovoch, pričom zahynulo približne 10 000 až 15 000 ľudí. Veľké škody spôsobilo aj na Havajských ostrovoch, vlny sa dostali až do Peru, Čile a na Nový Zéland. Na Aljaške, Aleutských ostrovoch a v Kalifornii boli zaznamenané vlny cunami s výškou až 1,4 metra.

4. Tohoku, Japonsko, 2011 – sila 9,1

V piatok 11. marca 2011 došlo pri pobreží Japonska k mohutnému podmorskému megatraseniu. Zemetrasenie vyvolalo obrovské cunami s vlnami vysokými až 40,5 metra. Išlo o jedno z najsmrteľnejších zemetrasení v histórii ľudstva, vlny sa dostali do vnútrozemia až do vzdialenosti 10 kilometrov a spôsobili rozsiahle a vážne štrukturálne škody v severovýchodnom Japonsku. Zničené boli letiská, cesty a železnice, 127 290 budov sa úplne zrútilo, 272 788 budov sa zrútilo napoly a ďalších 747 989 budov bolo čiastočne poškodených. Zrútila sa tiež priehrada, cunami spôsobilo aj jadrové havárie, predovšetkým roztavenie v troch reaktoroch komplexu jadrovej elektrárne Fukušima Daiči. Potvrdených bolo 15 894 mŕtvych, 6 152 zranených a 2 562 nezvestných.

3. Sumatra, Indonézia, 2004 – sila 9,1

Zemetrasenie v Indickom oceáne v roku 2004 bolo jednou z najsmrteľnejších prírodných katastrof v nedávnej histórii. Jeho epicentrum sa nachádzalo pri západnom pobreží indonézskeho ostrova Sumatra. Pretrhlo najväčšiu dĺžku zlomu spomedzi všetkých zaznamenaných zemetrasení, ktorý sa tiahol na vzdialenosť 1 500 kilometrov. Vzniknuté cunami s vlnami vysokými až 30 metrov si vyžiadalo až štvrť milióna obetí.
Zemetrasenie malo tiež najdlhšie trvanie zlomu, aké bolo kedy pozorované, a to od 8,3 do 10 minút. Spôsobilo rozkmitanie celej planéty až o 1 centimeter. Celková energia uvoľnená pri zemetrasení bola 4,0 × 1022 joulov, čo je 550-miliónkrát viac ako energia atómovej bomby v Hirošime.

 2. Aljaška, USA, 1964 – sila 9,2

Veľké zemetrasenie na Aljaške v roku 1964 (známe aj ako zemetrasenie na Veľký piatok) sa odohralo 27. marca o 17:36 v oblasti Prince William Sound. Trvalo približne 4,5 minúty a je najsilnejším zaznamenaným zemetrasením v histórii USA. Zemetrasenie vyvolalo 27-metrovú vlnu cunami, ktorá zničila dedinu Chenega a zabila 23 zo 68 ľudí, ktorí tam žili. Tí, ktorí prežili, prekonali vlnu tak, že sa vyšplhali na vyvýšené miesta. Spôsobilo to aj masívny podmorský zosuv pôdy. Prístav a doky mesta Port Valdez sa zrútili, zahynulo 30 ľudí. Predpokladá sa, že celkovo zahynulo 139 ľudí: 15 v dôsledku samotného zemetrasenia, 106 v dôsledku následnej vlny cunami na Aljaške, 5 v dôsledku cunami v Oregone a 13 v dôsledku cunami v Kalifornii.

1. Valdivia, Čile, 1960 – sila 9,5

Známe aj ako Veľké čílske zemetrasenie (Gran terremoto de Chile) bolo najsilnejším zemetrasením, aké bolo kedy zaznamenané. Zemetrasenie udrelo 22. mája popoludní približne 160 km od pobrežia Čile, paralelne s mestom Valdivia. Trvalo približne 10 minút a vyvolalo mohutné cunami s vlnami do 25 metrov. Hlavná vlna cunami vážne zasiahla čilské pobrežie, prehnala sa Tichým oceánom a zničila mesto Hilo na Havaji. Vlny vysoké až 10,7 metra boli zaznamenané aj 10 000 kilometrov od epicentra, dokonca až v Japonsku a na Filipínach. Počet obetí zemetrasenia vo Valdivii v roku 1960 nie je istý - celkový počet obetí zemetrasenia a cunami sa odhaduje na 1 000 až 6 000. Približne 3 000 ľudí bolo zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
science today
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies