Ako sa nezblázniť z rozchodov a rozpadov kamarátstiev? Takto dáte seba na prvé miesto

NETKY.SK • 23 Marec 2024, 16:30 • 2 min
Ako sa nezblázniť z rozchodov a rozpadov kamarátstiev? Takto dáte seba na prvé miesto

Rozchody a rozpady kamarátstiev sú nevyhnutnou súčasťou života. Napriek tomu, že môžu byť bolestivé a ťažké, je dôležité naučiť sa s nimi správne zájsť a vyrovnať sa s nimi. V tomto článku preskúmame niekoľko osvedčených stratégií, ako sa vyrovnať s rozchodmi a rozpadmi kamarátstiev, pričom kladieme dôraz na dôležitosť dávania seba na prvé miesto.

slovakia

left justify in out

 

Pochopte svoje emócie

Keď sa ocitnete v situácii rozchodu alebo rozpadu kamarátstva, je dôležité si uvedomiť a pochopiť svoje emócie. Možno budete cítiť smútok, zlosť, sklamanie alebo dokonca úľavu. Bez ohľadu na to, aké emócie prežívate, je dôležité im dovoliť, aby sa prejavili a pochopiť ich. Uvedomte si, že vaše emócie sú platné a máte právo na ne.

Hľadajte podporu

Hľadanie podpory vo svojom okolí je kľúčové pri vyrovnávaní sa s rozchodmi a rozpadmi kamarátstiev. Hovorte so svojimi blízkymi, rodinou alebo priateľmi o tom, čo prežívate. Niekedy je užitočné vyhľadať aj profesionálnu pomoc, ako je terapia alebo poradenstvo.

Upravte svoje očakávania

Je dôležité mať realistické očakávania voči sebe aj voči ostatným počas procesu vyrovnanie sa s rozchodom alebo rozpadom kamarátstva. Nepredpokladajte, že sa budete cítiť lepšie cez noc, alebo že sa vzťahy okamžite opravia. Dajte si čas na uzdravenie a pochopenie.

Vyjadrujte svoje pocity

Komunikácia je kľúčová pri vyrovnávaní sa s rozchodmi a rozpadmi kamarátstiev. Vyjadrujte svoje pocity a potreby ostatným. Buďte otvorení voči tomu, čo prežívate, a nebojte sa požiadať o podporu, ak ju potrebujete. Zdieľanie svojich pocitov môže pomôcť v procese uzdravenia.

Dávajte seba na prvé miesto

Najdôležitejším krokom pri vyrovnaní sa s rozchodmi a rozpadmi kamarátstiev je dávanie seba na prvé miesto. Uvedomte si svoje vlastné potreby a hranice a dbajte o ne. Dajte si čas na seba starostlivosť a samoliečbu. Nezabudnite, že starostlivosť o seba nie je sebecké, ale nevyhnutné pre vaše psychické a emocionálne zdravie.

Pri vyrovnávaní sa s rozchodmi a rozpadmi kamarátstiev je dôležité mať na pamäti, že je to proces, ktorý si vyžaduje čas a úsilie. Dajte si priestor na uzdravenie a neponáhľajte sa s týmto procesom. Pamätajte si, že je v poriadku cítiť sa zraniteľne a potrebovať podporu. Dajte seba na prvé miesto a postavte sa k tejto výzve s láskou a starostlivosťou o seba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psychologytoday.com, ted.com. titulná foto: GETTY IMAGES
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies