ŽSR pristupujú k časovo obmedzenej výluke dopravnej služby v ŽST Sekule. Ako sa to dotkne spojov?

NETKY.SK • 12 Apríl 2024, 11:44 • 2 min
ŽSR pristupujú k časovo obmedzenej výluke dopravnej služby v ŽST Sekule. Ako sa to dotkne spojov?

BRATISLAVA - Z dôvodu akútneho nedostatku zamestnancov v prevádzkových typových pozíciách, najmä v pozícii výpravca, pristúpili Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v ŽST Sekule k opatreniu časovo obmedzenej výluky dopravnej služby (VDS). Zavedenie VDS znamená, že od 15. apríla 2024 nebudú v tejto stanici zastavovať vlaky osobnej dopravy v smere Bratislava – Kúty, a to v čase od 18:50 – 6:15 hod.

slovakia

left justify in out

Ido o operatívne riešenie zabezpečenia dopravnej prevádzky, počas ktorého, z dôvodu bezpečnosti cestujúcich, nebudú v ŽST Sekule môcť v nočných hodinách zastavovať vlaky pre nástup a výstup cestujúcich v smere do Kútov.

Koncepčne ŽSR pracujú na zavádzaní diaľkového riadenia podľa dostupných finančných možností. Celý úsek od Devínskej Novej Vsi do Kútov bude po ukončení modernizácie trate, staníc a zabezpečovacích zariadení prepnutý do diaľkového riadenia z Lokálneho centra riadenia Kúty, teda v čase, keď bude celá infraštruktúra vrátane prístupov cestujúcich na nástupiská pripravená. V rámci tohto kroku sa železničná stanica Sekule zruší a stane sa z nej železničná zastávka bez koľajového rozvetvenia. Približne 1 kilometer od súčasnej železničnej stanice Sekule, ktorá sa zmení na železničnú zastávku bude vybudovaná výhybňa Sekule ako diaľkovo riadená dopravňa. ŽSR uvažujú o vyhlásení verejného obstarávania na zhotoviteľa v roku 2025 v závislosti od napredovania inžinierskej činnosti.

Železnice Slovenskej republiky priebežne dopĺňajú počty zamestnancov pre pozíciu výpravca z interného a externého prostredia.„Aktuálne máme v kurzoch pre typovú pozíciu výpravca 93 uchádzačov. Po úspešnom absolvovaní odborných skúšok bude 24 výpravcov pre Bratislavský a Trnavský kraj,“ priblížil Pavol Komarňanský námestník generálneho riaditeľa pre ľudské zdroje. Vyškolenie nového zamestnanca do prevádzky, najmä na typovú pozíciu výpravca, nedokážu ŽSR urýchliť. Prijatie je podmienené získaním odbornej, zdravotnej a psychickej spôsobilosti a samotný proces školenia nového výpravcu trvá takmer rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ŽSR, Foto: Sekule
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies