Nigerská junta dala po Francúzsku svoje ultimátum aj USA, Nemecku a Nigérii

NETKY.SK • 26 August 2023, 10:30 • 2 min
Nigerská junta dala po Francúzsku svoje ultimátum aj USA, Nemecku a Nigérii

NIAMEY - Nigerská junta, ktorá minulý mesiac spáchala v krajine prevrat, dala v piatok veľvyslancom Spojených štátov, Nemecka, Francúzska a Nigérie 48 hodín, aby opustili Niger.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Junta tento krok odôvodnila tým, že veľvyslanci týchto štátov nereagovali na pozvanie na piatkové stretnutie od nigerského ministra zahraničných vecí, ako aj aktivitami ich vlád, ktoré „sú v rozpore so záujmami Nigeru“.

Ultimátum už medzičasom odmietol Paríž, ktorý neuznáva veliteľov junty ako legitímnych predstaviteľov moci. Ide tak o ďalšiu eskaláciu v zhoršujúcich sa vzťahoch medzi novým režimom v Niamey a niektorými západnými mocnosťami ako aj Hospodárskym spoločenstvom západoafrických štátov (ECOWAS), ktorému Niger momentálne predsedá. Paríž opakovane podporil výzvy od spoločenstva ECOWAS, aby junta umožnila návrat k moci legitímne zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, ktorého zvrhli 26. júla.

Junta zároveň tvrdí, že Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS), ktoré vopred varovalo pred možnou vojenskou intervenciou a na Niger uvalilo sankcie, je organizáciou napojenou na bývalú regionálnu koloniálnu mocnosť — Francúzsko.

Niger zohráva kľúčovú úlohu v boj i západných krajín s džihádistami, ktorí terorizujú africký región Sahel od roku 2012. Francúzsko má preto v Nigeri približne 1500 vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies