Snehová víchrica Filoména ochromila život v Španielsku. Zároveň obmedzila dodávku vakcín

NETKY.SK • 12 Január 2021, 21:55 • 2 min
Snehová víchrica Filoména ochromila život v Španielsku. Zároveň obmedzila dodávku vakcín

MADRID - Snehová víchrica Filoména, ktorá zasiahla Španielsko ešte počas víkendu, výrazne skomplikovala situáciu v krajine. Na cestách uviazlo množstvo vodičov, zatvorili sa školy, škôlky či súdy.

slovakia

left justify in out

Obrovské výkyvy počasia spôsobili, že v Španielsku napadlo najviac snehu za posledné desaťročie. Úrady tiež hlásia najmenej päť obetí, pričom občanov vyzvali, aby zbytočne neopúšťali svoje domovy.

 

Pre poriadnu snehovú nádielku museli zatvoriť školy, školy či múzeá. Zároveň sa museli presunúť aj naplánované súdne pojednávania. Iba v španielskej metropole Madrid napadlo počas víkendu až 30 centimetrov snehu, čo spôsobilo kolaps cestnej infraštruktúry.

 

Súvisiaci článok: Snehová búrka v Španielsku!

 

Pre zasypané cesty sa do nemocníc nemohli dostať nie len pacienti, ale výrazným spôsobom bola obmedzená aj dodávka vakcín proti koronavírusu. Nízke teploty na niektorých miestach dosiahli až -30 stupňov Celzia.

 

 

Kritickú situáciu musela riešiť armáda, ktorá pomáhala uviaznutým vodičom na cestách. Husté sneženie dokonca na niekoľko hodín vyradilo z prevádzky aj metropolitné letisko, kde sa podarilo čiastočne obnoviť prevádzku až v nedeľu.

 

Aktuálne ostáva neprejazdných približne 800 cestných komunikácii. Do Španielska pritom v priebehu dnešného dňa dorazilo 350 tisíc dávok vakcíny od firmy Pfizer a BioNTech, ktoré zatiaľ nebolo možné rozviezť do nemocníc.

 

 

Zatiaľ tak ostávajú na letisku. Na hlavných diaľničných ťahoch sa záchranárom a armáde podarilo sprejazdniť aspoň jeden jazdný pruh, ktorý má pomôcť obnoviť zásobovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona