Zomrel nemecký vojnový zločinec, bývalý esesák Erich Priebke

NETKY.SK • 11 Október 2013, 16:17 • 2 min
Zomrel nemecký vojnový zločinec, bývalý esesák Erich Priebke

RÍM - Bývalý dôstojník SS, nacistický vojnový zločinec Erich Priebke, ktorého odsúdil vojenský tribunál v Taliansku v roku 1998 na doživotie za spoluúčasť na masakre v Ardeatínskych jaskyniach z roku 1944, zomrel doma v Ríme vo veku 100 rokov. Informáciu prevzali z talianskych médií, odvolávajúcich sa na Priebkeho advokáta, tlačové agentúry DPA i APA.

slovakia

left justify in out

Podľa advokáta Paola Giachettiho zomrel Priebke pokojne v poludňajších hodinách. Termín pohrebu zosnulého vojnového zločinca zatiaľ nezverejnili a nie je vylúčené, že sa uskutoční v utajení, aby sa zabránilo zhromaždeniu stúpencov ultrapravice.

Erich Priebke pri spomínanej masakre, ktorá bola odvetou za akciu talianskych odbojárov, pri ktorej prišlo o život 33 príslušníkov síl SS, vlastnoručne popravil dvoch ľudí. Celkove si však jeden z najhorších zločinov fašistov na talianskom území vyžiadal životy 335 civilistov. Likvidácie v Ardeatínskych jaskyniach nariadil údajne Adolf Hitler osobne, masaker zorganizoval šéf gestapa Herbert Kappler.

Od roku 1999 bol Priebke, ktorého vypátrali v roku 1994 v Argentíne, kde vtedy žil bez problémov už niekoľko desaťročí, zo zdravotných dôvodov v domácom väzení v Ríme. V roku 2003 Priebke v jednom z rozhovorov konštatoval, že spomínaná masakra bola pre neho osobnou tragédiou. "Každý z nás chce tak rýchlo, ako to len bude možné, zabudnúť," vyhlásil vtedy bývalý dôstojník SS, ktorý vyjadril pripravenosť viesť dialóg s pozostalými po obetiach. Pred rokmi vyvolal v Taliansku poriadny rozruch fakt, že Priebke napriek súdnemu konaniu trávil dovolenku pri Lago Maggiore. Na sklonku júla demonštrovali desiatky ľudí vrátane členov rímskej židovskej komunity pred objektom, v ktorom oslavoval Erich Priebke, trpiaci na sklonku života značnou nedoslýchavosťou a sužovaný takmer úplnou stratou pamäti, svoje životné jubileum - 100. narodeniny. Počas protestu došlo aj k menšej šarvátke, keď muž identifikovaný ako Priebkeho vnuk prišiel s fľašou šampanského a demonštranti doňho strkali s pokrikmi "Hanba!" a "Škandál!". "To je provokácia! Prísť s fľašou šampanského!" kričal jeden z nich. Napätie okolo narodenín Priebkeho, ktorý nikdy nevyjadril ľútosť nad svojím konaním, ešte zvýšili správy o rozvešaní plagátov na neďalekom mieste. Texty na plagátoch vzdávali hold bývalému nacistickému dôstojníkovi. "Všetko najlepšie k narodeninám, kapitán Priebke," uvádzalo sa na jednom plagáte, na ktorý sa podpísala skupina nazývaná Militantná spoločnosť z Tiburtiny (rímskej štvrte). Celoštátne združenie ANPI, zastupujúce bývalých partizánov z čias vojny, informovalo, že sídlo organizácie počmárali hákovými krížmi a odkazmi na podporu Priebkeho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies