SNP patrí medzi kľúčové udalosti slovenských dejín

NETKY.SK • 28 August 2019, 07:32 • 2 min
SNP patrí medzi kľúčové udalosti slovenských dejín

BANSKÁ BYSTRICA - Uloženie pozostatkov neznámeho vojaka do pietnej siene Pamätníka Slovenského národného povstania (SNP), jazda dobovej cyklistickej eskadróny či slávnostný koncert v Štátnej opere Banská Bystrica spojený s odovzdávaním Cien Múzea SNP predstavujú sprievodný program v rámci celoštátnych osláv 75. výročia SNP, ktoré sa uskutočnia v Banskej Bystrici v dňoch 28. až 29. augusta. Súčasťou 75. výročia SNP bude aj slávnostná vojenská prehliadka.

slovakia

left justify in out

Priamemu vypuknutiu SNP dlhodobo predchádzala všeobecná situácia, ktorá si vyžiadala vznik protihitlerovskej koalície. Jej predstavitelia v bývalej Československej republike (ČSR) prijali program obnovenia republiky. Podpísaná bola dohoda o vytvorení Československej armády vo Francúzsku (október 1939), vznikla Československá jednotka bojového letectva vo Veľkej Británii (júl 1940) a v Londýne sa ustanovila československá exilová vláda na čele s Edvardom Benešom. V júli 1941 ju oficiálne uznali Veľká Británia, ZSSR a USA.

 

 

Vytvorenie ilegálnej Slovenskej národnej rady (SNR) v decembri 1943 s jej programom sformulovaným pod názvom Vianočná dohoda predpokladalo obnovu ČSR na základe rovnosti oboch národov. Ako svoj prvoradý cieľ si vytýčila jednotný boj za odstránenie nacisticko-nemeckého diktátu na území Slovenska.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zástupcovia komunistov a občianskeho odboja konečne našli spoločnú reč na jeseň 1943 a ich jednania vyústili do podpisu Vianočnej dohody🎄 a založenia ilegálnej Slovenskej národnej rady. 🤝🇸🇰 Krátko na to sa spustilo vojenské plánovanie povstania, ktorého sa ujal podplukovník Ján Golian. 🎖 S vyhlásením povstania sa malo čakať na správny moment, kedy budú sovietske vojská hlbšie v území Maďarska a Poľska, aby im povstalci uvoľnili cestu cez karpatské priesmyky. ⚔️ V lete 1944 sa však situácia začala vymykať z rúk a jednotlivé skupiny, často pod vedením sovietskych partizánov, začali nepremyslene obsadzovať mestá, prepadávať nemecké posádky a vyhadzovať do vzduchu železničné mosty. 🤬 Bolo otázkou času, kedy Nemecký pohár trpezlivosti pretečie... ⌛️ Viac v článku od @historyweb.sk , link v bio 📖 #zacnitesvystahovanim #storociesk . . . #SNP #slovenskenarodnepovstanie #golian #viest #karvas #slovenskystat #tiso #2svetovavojna #2svetovavalka #slovensko #dejiny #historia #vojna #povstanie #partizani #armada #vianocnadohoda #odboj #stratpol

Príspevok, ktorý zdieľa Storočie.SK (@storociesk),

 

Vypuknutie SNP urýchlil fakt, že 29. augusta 1944 nemecké okupačné vojská prekročili slovenské hranice. Po 15. hodine vojenské ústredie vydalo rozkaz na najprísnejšiu bojovú pohotovosť vojenských posádok. V rozhlasovom prejave minister obrany SR (1939 - 1945) generál Ferdinand Čatloš oznámil preniknutie nemeckých vojsk na Slovensko.

 

img

 

Pri Žiline sa začali prvé boje, keď sa vojaci žilinskej posádky postavili na odpor. Na základe správ o potýčkach príslušníkov žilinskej posádky s prichádzajúcimi nemeckými jednotkami vyslal podplukovník generálneho štábu Ján Golian 29. augusta 1944 krátko po 20.00 h heslo: "Začnite s vysťahovaním!". To bol signál na začiatok Slovenského národného povstania.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

💣Hoci povstanie vypuklo až v roku 1944, odboj proti ľudáckemu režimu bol aktívny už oveľa skôr. ✊Najjednotnejší a najlepšie organizovaní boli komunisti, no tí spočiatku presadzovali začlenenie Slovenska do sovietskej federácie, čo by znamenalo len presun z područia Nemecka do područia Ruska. 🚫 Občiansko-demokratický odboj bol najpočetnejší, ale tvorilo ho množstvo odbojových skupín, kvôli čomu bol slabo organizovaný a roztrieštený. 🤷‍♂️ Pre úspešné porazenie fašizmu však bolo treba ťahať za jeden povraz. 🤝 O tom, ako prebiehalo plánovanie SNP a čo mu predchádzalo sa dočítaš v novom článku od @historyweb.sk , link v bio 📖 #zacnitesvystahovanim #storociesk @frenkyhribal . . . #SNP #slovenskenarodnepovstanie #golian #viest #karvas #slovenskystat #tiso #2svetovavojna #2svetovavalka #slovensko #dejiny #historia #vojna #povstanie #partizani #armada #odboj #plan #stratpol

Príspevok, ktorý zdieľa Storočie.SK (@storociesk),

 

Napriek nepriaznivým okolnostiam, povstanie vypuklo predčasne a chýbala lepšia organizácia zo strany antifašistického hnutia, sa v krátkom čase rozšírilo na viac ako 30 vtedajších okresov s približne 1,7 milióna obyvateľmi. SNR prijala 1. septembra 1944 deklaráciu o prevzatí moci na povstaleckom území, na ktorom sa obnovilo demokratické Československo. Hlavnú časť tohto oslobodeného územia tvorilo najmä stredné Slovensko a jeho sídlom bola Banská Bystrica.

 

img

 

V prvých septembrových dňoch sa podarilo stabilizovať povstaleckú obranu. Útok 18. SS divízie na juhu znamenal začiatok ofenzívy nemeckých okupačných vojsk, ktoré mali výraznú, najmä technickú prevahu nad povstalcami, a vyvolal krízovú situáciu povstaleckej obrany. Obrana povstaleckého územia sa postupne skončila. Napriek veľmi zložitej situácii sa povstalci dokázali hrdinsky brániť do 27. októbra 1944, keď Nemci obsadili Banskú Bystricu. Na to generál Rudolf Viest vydal rozkaz ustúpiť do hôr a povstalci prešli na partizánsky spôsob boja.

 

img

 

Dva mesiace sa proti nemeckej presile bránilo 60 000 vojakov armády a 18 000 partizánov, spolu so Slovákmi aj príslušníci 30 národov a národností Európy aj Austrálie. Udržanie povstaleckého územia počas tohto obdobia, rozsah, dĺžka a jeho vojenský význam ho zaraďujú k najvýznamnejším antifašistickým vystúpeniam. Slovenské národné povstanie sa preto stalo jednou z kľúčových a pozitívnych udalostí slovenských dejín.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies