Rusko je proti nárastu západných krajín ako stálych členov Rady bezpečnosti OSN

NETKY.SK • 5 Júl 2021, 15:28 • 2 min
Rusko je proti nárastu západných krajín ako stálych členov Rady bezpečnosti OSN

MOSKVA – Rusko nepodporuje zvyšovanie počtu západných krajín ako stálych členov Rady bezpečnosti OSN. Oznámil to Dmitrij Polyanskij, prvý zástupca stáleho predstaviteľa Ruskej federácie pri OSN.

slovakia

left justify in out

„Zdôrazňujeme, že akákoľvek reforma rady bezpečnosti by mala dostať čo najširší súhlas a mala by viesť k vyváženejšiemu zloženiu rady bezpečnosti. Vyjadrujeme sa otvorene proti zvyšovaniu počtu štátov „kolektívneho západu“ v Rade bezpečnosti OSN, ktorých je už teraz dosť. Patria k ním napríklad Nemecko a Japonsko,“ povedal Polyanskij na otázku o postoji Ruskej federácie k skutočnosti, že Veľká Británia podporí Nemecko v jej plánoch stať sa stálym členom Rady bezpečnosti OSN.

 

img

 

Prečítajte si: Časovaná bomba - Ruská pohraničná stráž monitoruje zhoršenie situácie v Afganistane

 

Polyanský tiež poznamenal, že štáty majú príliš odlišné názory na reformný proces OSN. Vysvetlil, že sa to týka jednak otázky trvalého alebo dočasného členstva, ako aj rozhodnutia o tom, ktoré regióny majú právo požiadať o zvýšenie počtu svojich zástupcov.

 

„Ale v posledných kolách rokovaní panuje medzi všetkými pochopenie, že je potrebné napraviť historickú nespravodlivosť voči africkému kontinentu. Väčšina je aj za Áziu a Latinskú Ameriku,“ dodal diplomat. Polyanský zdôraznil, že prioritnou otázkou by malo byť zvýšenie zloženia rozvojových štátov v Rade bezpečnosti OSN, pretože ich počet je neprimeraný počtu západných krajín.

 

img

 

Náš prístup k reforme neznamená mechanické rozšírenie podľa zásady „pre reprezentatívnosť vytvorme 50 členov namiesto 15“. Rada bezpečnosti musí zostať pracovným a riadeným orgánom. Aj dnes nám trvá veľa hodín a úsilia, kým sa dospeje k spoločnej pozícii. Ak sa zoznam výrazne rozšíri, problémy s koordináciou sa zvýšia. Preto považujeme za optimálny počet 20 - plus mínus niekoľko štátov,“ povedal Polyanský. Poznamenal tiež, že pozícia Ruskej federácie v otázke rozširovania členstva rozvojových krajín sa nelíši z názorom ostatných stálych členov.

 

Ale Afrika má aj svoje vlastné ťažkosti: formálne majú jedinú pozíciu, to je Ezulwiniho konsenzus. Nie je však dostatočne konkrétny a ovplyvňuje to aj tempo prác na reforme,“ povedal Polyanský.

 

 

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies