Spoločnosť Elona Muska SpaceX uzavrela kontrakt s americkou tajnou službou. Bude pre nich vyrábať satelity

NETKY.SK • 16 Marec 2024, 17:54 • 2 min
Spoločnosť Elona Muska SpaceX uzavrela kontrakt s americkou tajnou službou. Bude pre nich vyrábať satelity

Spoločnosť SpaceX miliardára Elona Muska buduje sieť stoviek špionážnych satelitov pre jednu z amerických tajných služieb. V uplynulých rokoch firma vyniesla do kozmu niekoľko prototypov družíc určených na obstarávanie snímok, informovala v sobotu (16. 3.) agentúra Reuters s odvolaním sa na päticu informovaných zdrojov.

slovakia

left justify in out

Klientom Muskovej spoločnosti je podľa novej správy americký Národný úrad pre prieskum (NRO). Kontrakt s NRO v hodnote 1,8 miliardy dolárov spadá pod oddelenie SpaceX s názvom Starshield. Ukazuje silnejúce väzby medzi firmou a americkým bezpečnostným aparátom, píše Reuters.

Na existenciu kontraktu upozornil minulý mesiac denník The Wall Street Journal. Tiež poukázal na prehlbujúcu sa spoluprácu medzi SpaceX a americkými spravodajskými a vojenskými zložkami.
Poznamenal, že spoločnosť už dlhší čas vynáša do vesmíru vojenské a tajné satelity, avšak o práci divízie Starshield veľa informácií k dispozícii nie je.

Kontrakt s NRO, ktorý spravuje špionážne družice, uzavrela SpaceX v roku 2021, uvádza Reuters. „Ak by bol úspešný, potom by program podľa zdrojov výrazne posilnil schopnosť vlády a armády Spojených štátov rýchlo spozorovať potenciálne ciele takmer kdekoľvek na planéte,“ pokračuje tlačová agentúra.

SpaceX podľa nej pre vládu pripravuje silný systém družíc, ktoré by mohli operovať na nízkej obežnej dráhe Zeme. Od roku 2020 firma vyslala na raketách Falcon 9 do kozmu desiatku prototypov po boku iných satelitov, uviedla trojica nemenovaných zdrojov.

Kedy by mohla byť špionážna sieť plne funkčná, reportéri Reuters nezistili. SpaceX na otázky o projekte nereagoval. NRO len uviedol, že sa usiluje o vývoj sofistikovaných satelitných systémov a že v tomto smere spolupracuje aj so súkromnými spoločnosťami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Elon Musk. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies