Obvinení z vraždy novinára sa postavili pred súd

NETKY.SK • 18 Október 2021, 14:21 • 2 min
Obvinení z vraždy novinára sa postavili pred súd

AMSTERDAM - Štátni zástupcovia majú rozsiahle dôkazy, ktoré potvrdzujú vinu obvinených v prípade zastrelenia Petra R. de Vriesa.

slovakia

left justify in out

V Holandsku sa v pondelok začal proces s dvomi mužmi obvinenými z vraždy investigatívneho novinára Petra R. de Vriesa. Informovala o tom agentúra AFP.

 

K téme: AKTUALIZÁCIA: V Holandsku postrelili známeho investigatívneho novinára

 

Podľa polície je podozrivý strelec 21-ročný Holanďan Delano G., zatiaľ čo 35-ročný Poliak Kamil E., žijúci v Holandsku, je obvinený z toho, že obeť sledoval a šoféroval únikové vozidlo."Nikoho som nezabil, o vražde som nič nevedel, nevidel som zbraň," povedal obvinený Kamil E. po poľsky. Zároveň spresnil, že auto mu dali dvaja muži, ktorých nepoznal. Podľa jeho slov mu len povedali, aby niekoho odviezol z jednej časti Amsterdamu do druhej, pričom nevedel prečo.

 

img

 

Obvinený Delano G. na súde nepovedal nič. Štátni zástupcovia však uviedli, že existuje rozsiahly súbor dôkazov, ktoré preukážu vinu oboch obvinených. Konkrétne spomínali zábery z kamerového systému, svedecké výpovede, telefónne záznamy a stopy DNA.

 

Prečítajte si tiež: Vysokopostavený zástupca firmy Nike sa priznal k vražde tínedžera

 

De Vries zomrel 9 dní po tom, ako ho páchatelia 6. júla postrelili do hlavy, keď po televíznom vystúpení kráčal k svojmu autu. Na mieste činu našli 4 nábojnice, ktoré pochádzali z pištole nájdenej v aute Delana G. Na zbrani boli stopy jeho DNA. Žalobcovia tiež uviedli, že muža zodpovedajúceho popisu Kamila E. zaznamenali bezpečnostné kamery dva týždne pred vraždou na parkovisku, ktoré využíval de Vries. Kamil E. tvrdil, že má alibi. Záznamy z jeho mobilného telefónu však ukázali, že klamal, pretože nebol v Maastrichte so svojou priateľkou, ako pôvodne tvrdil.

 

 

Útok na investigatívneho novinára, známeho odvážnymi reportážami o holandskom podsvetí, vyvolal po celej Európe obavy o bezpečie žurnalistov a slobodu médií, pripomína AFP.

 

Peter R. de Vries sa v práci venoval tým najhorším a najznámejším zločinom v Holandsku. Pred smrťou bol poradcom a dôverníkom svedka vo veľkom súdnom procese s údajným drogovým bossom Ridouanom Taghim.

 

Možno vás zaujme: Alenu Zsuzsovú odsúdili v prípade vraždy Basternáka!

 

Približne mesiac po incidente zaútočili v holandskom meste Groningen Molotovovým koktejlom na iného novináraPodľa polície niekto hodil horiacu fľašu cez okno do bytu Willema Groenevelda, ktorý píše pre groningenský blog Sikkom. Novinára s partnerkou v noci prebudilo rozbité sklo a oheň, no napokon sa im podarilo  plamene uhasiť.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies