Ženy sú citlivejšie na chlad. Viete, prečo je to tak?

NETKY.SK • 11 Jún 2022, 07:00 • 2 min
Ženy sú citlivejšie na chlad. Viete, prečo je to tak?

BRATISLAVA - Medzi mužmi a ženami existuje veľa podobností i rozdielov. Najnovší výskum sa pozrel na to, prečo ženy preferujú teplejšie prostredie ako muži.

slovakia

left justify in out

Dôvodov je viac. Ženy majú väčšinou menej svalstva na tvorbu tepla. Majú tiež viac tuku medzi kožou a svalmi, takže ich koža je chladnejšia, keďže je ďalej od krvných žíl.

 

img

 

Ženy majú takisto nižšiu rýchlosť metabolizmu ako muži, čo znižuje kapacitu tvorby tepla v chladnejšom prostredí. Preto sú náchylnejšie na pocit chladu, keď teplota klesne.

 

Zase tie hormóny!

 

Svoj podiel na tom majú aj hormóny estrogén a progesterón. Prvý spomínaný rozširuje krvné cievy v končatinách, čo spôsobuje, že do okolia môže uniknúť viac tepla.

 

Progesterón zase môže spôsobiť stiahnutie ciev v koži, čo znamená, že do niektorých častí tela bude prúdiť menej krvi. Táto hormonálna rovnováha sa mení v závislosti od menštruačného cyklu.

 

img

 

Hormóny takisto spôsobujú, že ženy majú ruky, nohy a uši chladnejšie o približne tri stupne Celzia ako muži.

 

Telesná teplota je najvyššia v týždni po ovulácii, keďže narastá hladina progesterónu. Znamená to, že v tomto období môžu byť obzvlášť citlivé na chladnejšie vonkajšie teploty.

 

I keď majú končatiny chladnejšie, ich priemerná telesná teplota je o niečo vyššia ako u mužov.

 

Nielen u človeka

 

Štúdie uvádzajú, že aj u mnohých vtákov a cicavcov sa samce zhromažďujú v tienistom prostredí a samice s mláďatami zase na slnečných miestach.

 

Napríklad samce netopierov radšej oddychujú v chladných častiach hôr a ich samice zostávajú v teplejších údoliach.

 

img

 

Čo s tým?

 

Ľudia si našli spôsoby, ako sa vysporiadať s týmto problémom. Niektoré páry si osvojili spanie pod oddelenými prikrývkami, na pracovisku zase využívajú muži a ženy technológie, ktoré dokážu naplniť ich individuálne teplotné požiadavky a neobmedzujú pritom kolegov či kolegyne.

 

Prečítajte si tiež: Toto sú tri veci, ktoré by sme nikdy nemali komentovať. Naozaj nikdy!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies