O čom hovorili Putin a Merkelová počas rozlúčkovej návštevy nemeckej kancelárky?

NETKY.SK • 20 August 2021, 22:35 • 2 min
O čom hovorili Putin a Merkelová počas rozlúčkovej návštevy nemeckej kancelárky?

MOSKVA – Dialóg medzi Moskvou a Berlínom pod vedením nemeckej kancelárky Angely Merkelovej bol úprimný, zmysluplný a zameraný na kompromis, uviedol ruský prezident Vladimír Putin v piatok na tlačovej konferencii po rokovaní s odchádzajúcou šéfkou nemeckej vlády.

slovakia

left justify in out

Pre oboch lídrov bolo toto stretnutie prvé od začiatku pandémie a zároveň rozlúčkové: Angela Merkelová sa rozhodla v septembri nekandidovať, a preto čoskoro opustí post, ktorý zastávala od roku 2005.

 

Na tlačovej konferencii sa Putin prvýkrát vyjadril k prechodu Afganistanu pod vládu radikálneho hnutia Taliban (v Ruskej federácii zakázaného), potvrdil pripravenosť Moskvy pokračovať v tranzite plynu do Európy cez Ukrajinu po roku 2024 a ubezpečil, že Angela  Merkelová bude v Rusku vždy vítaná. Agentúra TASS zozbierala kľúčové vyhlásenia ruského prezidenta a nemeckej kancelárky.

 

O úlohe Merkelovej: „Nemôžem hodnotiť prácu spolkového kancelára,“ povedal Putin. „Napriek tomu je Merkelová oprávnene zaradená medzi najspoľahlivejších európskych a svetových lídrov, a to nemôže nevzbudzovať rešpekt. Vždy budeme radi vidieť pani Merkelovú v Rusku,“ zdôraznil ruský prezident.

 

O Afganistane: „Taliban kontroluje takmer celé územie krajiny vrátane hlavného mesta. Toto sú reality a práve z týchto realít musíme vychádzať. Teraz je dôležité zabrániť vstupu teroristov do susedných štátov, a to aj pod rúškom utečencov. Proces stanovovania práva a poriadku Talibanom by malo medzinárodné spoločenstvo pozorne sledovať v koordinácii s Bezpečnostnou radou OSN,“ je presvedčený Putin.

 

„Pokiaľ ide o operáciu NATO v Afganistane, rozhodne ju nemožno nazvať úspešnou,“ poznamenal ruský vodca.

 

Pre Berlín je podľa Merkelovej prioritou pomoc ľuďom, ktorí spolupracovali s Nemeckom počas 20 rokov operácií NATO. „Tí ľudia, ktorí pomáhali nám, Bundeswehru a polícii, by mali mať možnosť opustiť Afganistan.“ Kancelárka požiadala ruskú stranu pri rokovaniach s Talibanom, aby sa dotkla otázok humanitárnej pomoci OSN.

 

O Ukrajine: Putin požiadal Merkelovú, ktorá 22. augusta navštívi Kyjev, „aby ovplyvnila ukrajinskú stranu pri plnení všetkých predtým prijatých povinnosti“.

 

Moskva má podľa neho dojem, že sa ukrajinské vedenie v zásade rozhodlo odmietnuť mierové riešenie a v skutočnosti sa nechystá plniť minské dohody.

 

Prijatie zákona o prechodnom období na Donbase Kyjevom „bude znamenať skutočné jednostranné stiahnutie Ukrajiny z minského procesu“, zdôraznil ruský líder.

 

Merkelová pripustila, že normandský formát nedosiahol svoje ciele, ale toto je jediný politický formát na diskusiu o kontroverzných problémoch.

 

O tranzite plynu: „Nord Stream-2 je takmer dokončený – 15 kilometrov zostáva po mori a je to. Je o 2 000 km kratší ako trasa cez územie Ukrajiny a umožňuje päťkrát znížiť emisie v procese tranzitu plynu do Európy,“ povedal Putin.

 

O Navaľnom:Navaľnyj nebol odsúdený za politické aktivity, ale za trestný čin voči zahraničným partnerom,“ pripomenul Putin. Merkelová označila rozsudok za „neprijateľný“ a situáciu okolo neho za „deprimujúcu“. Zopakovala, že bloggera treba prepustiť.

 

O limite na revolúcie: „Urobíme všetko pre to, aby bola situácia v Rusku stabilná a predvídateľná. Rusko vyčerpalo svoj limit na revolúcie ešte v 20. storočí, už nechceme žiadne revolúcie, chceme evolučný vývoj našej spoločnosti a štátu. Dúfam, že to tak aj bude“ povedal Putin.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies