Srbsko sa pridalo ku krajinám, ktoré odsudzujú výsledky volieb v Bielorusku

NETKY.SK • 27 August 2020, 20:15 • 2 min
Srbsko sa pridalo ku krajinám, ktoré odsudzujú výsledky volieb v Bielorusku

BELEHRAD - Srbsko sa pridalo k štátom Európskej únie v odmietnutí výsledkov sporných prezidentských volieb v Bielorusku a odsúdení násilných zásahov voči účastníkom tamojších povolebných protestov.

slovakia

left justify in out

Chcú vstúpiť do EÚ 

Ide o relatívne prekvapivý krok vzhľadom na úzke vzťahy, ktoré Belehrad udržiava s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Srbská premiérka Ana Brnabičová v dnešných hodinách po prvý raz priznala, že jej krajina podpísala rezolúciu EÚ k situácii v Bielorusku. Zdôvodnila to potrebou zosúladiť postoj Srbska s európskou dvadsaťsedmičkou, ku ktorej sa chce Belehrad pridať.

 

img

 

"Dúfam, že nám to Lukašenko nebude zazlievať," uviedla Brnabičová, pričom zdôraznila dlhodobo dobré vzťahy medzi oboma krajinami. Srbsko podľa nej nezabudne na priateľský postoj, ktorý Lukašenko prejavil voči Srbsku počas bombardovania lietadlami NATO v roku 1999.

 

EÚ tiež potvrdila názor Srbska 

Bieloruský prezident vtedy navštívil Srbsko ako vôbec jediný zahraničný štátnik, pripomenula Brnabičová. Naposledy pricestoval na návštevu Belehradu vlani v decembri. O tom, že sa Srbsko stotožnilo s postojom EÚ v otázke bieloruských volieb, prvýkrát informovali v stredu na Twitteri veľvyslanci EÚ a USA, ktorý tento krok Belehradu privítali.

 

 

Voľby v Bielorusku 

Štáty EÚ prijali 11. augusta spoločné vyhlásenie, odsudzujúce tvrdé zásahy voči demonštrantom protestujúcim proti výsledkom volieb, ktoré podľa Únie neboli slobodné ani spravodlivé. Podľa oficiálnych výsledkov v nich zvíťazil dlhoročný autoritársky prezident Lukašenko so ziskom vyše 80 percent hlasov.

 

img

 

Hrá na dve strany?

Srbsko sa oficiálne usiluje o vstup do Európskej únie, zároveň však v posledných rokoch posilňuje svoje politické, ekonomické a vojenské vzťahy s Ruskom a Čínou. Odmietlo sa napríklad pridať k sankciám EÚ, ktoré boli uvalené na Moskvu — tradičného spojenca Srbska — v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies