Elektrinu možno vyrábať aj z kuchynského odpadu

NETKY.SK • 30 Január 2019, 10:53 • 2 min
Elektrinu možno vyrábať aj z kuchynského odpadu

WEISSENFELS - Weissenfels je okresné mesto v Sasku-Anhaltsku. Od roku 1999 v ňom funguje kompostáreň vyrábajúca elektrinu a teplo výhradne z komunálneho bioodpadu.

slovakia

left justify in out

Surovina sa zváža z celého okresu Burgenlandkreis, v ktorom žije asi 184-tisíc obyvateľov. Do zberu je zapojených 83% domácností, ostatné uprednostňujú kompostovanie pre vlastnú záhradku.

 

Každoročne zvezú autá do závodu firmy Bio Komp-SAS okolo 25-tisíc ton bioodpadu a niekoľko tisíc ton pokosenej trávy a drobných vetví, pre ktoré sú na rôznych miestach rozostavané zvláštne kontajnery.

 

"Zariadenie by mohlo spracovávať len bioodpad. Zelená biomasa však zlepšuje jeho štruktúru, čo je dôležité pre kvasný proces," hovorí obchodný riaditeľ Holger Kahnt. Podiel tejto pridanej zložky kolíše od 3% v lete až do 20% v zime, kedy je bioodpadu menej.

 

Zariadenie bolo za dobu svojej existencie už niekoľkokrát modernizované tak, aby vyhovovalo hygienickým predpisom, tak i požadovanej kvality produkovaného kompostu, ktorý odoberajú poľnohospodári a záhradkári.

 

V prvej fáze prevádzky sa bioodpad odbúrava vo veľkých bubnoch a následne rozhrňovanie na zastrešenej betónovej ploche, čo bolo spojené s nepríjemným zápachom.

 

V rámci rozšírenia kapacity kompostárne v roku 2001 boli preto zakúpené dva fermentory s objemom 950 m³, v ktorých prebieha pri teplote 55 °C kvasenia suroviny.

 

Po desiatich až pätnástich dňoch je vykvasený materiál vysušený. Vylúčená tekutina sa ešte nahrubo vyčistí a predáva sa ako tekuté hnojivo, zatiaľ čo sušina putuje na 5 až 7 dní do spomínaných bubnov a následne zhruba tri týždne dozrieva na zastrešenej ploche.

 

img

 

Poslednou fázou je dvojstupňové preosiatie získaného substrátu, čím sa z neho vylúčia nežiaduce prímesí, predovšetkým kusy plastových odpadov. 

 

Toto čistenie je pomerne nákladné, pretože vyžaduje veľké zapojenie ručnej práce. "Podiel nežiaducich prímesí v bioodpade bohužiaľ rok od roku stúpa, spočiatku to bolo okolo šiestich percent, teraz už vyše desať. Najväčší problém nám robia plastové vrecká a tašky, ľudia ale do bioodpadu pokojne vyhodia aj textílie, detské plienky a iné predmety," sťažuje sa Holger Kahnt.

 

Bioplyn získaný počas fermentácie firma využíva v dvoch vlastných bioplynových staniciach. Vyrobená elektrina v objeme okolo 5,7 MWh ročne je dodávaná do verejnej siete za garantovanú cenu štátom, čo kompostu prináša ročný príjem okolo 900-tisíc eur.

 

Garantované výkupné ceny elektriny však v roku 2024 skončia, takže vedenie firmy premýšľa, ako s energetickou prevádzkou ďalej.

 

Do úvahy prichádza spotreba elektriny v samotnej prevádzke, ktorá dnes predstavuje asi štvrtinu toho, čo bioplynová stanica vyrobí.

 

Zvyšné tri štvrtiny by bolo možné dodávať priamo odberateľom v blízkom okolí. Zvažovali však aj výrobu biometánu. Využitie bioodpadu na výrobu elektriny má do budúcna veľký potenciál.

 

Kompostární s vlastnou bioplynovou stanicou pomaly pribúda. Bioplynová stanica v rámci skládky odpadov v Tvrdošíne či v areáli poľnohospodárskeho družstva v Zuberci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies