Zelenskyj získal podporu, chce ukončiť vojnu a bojovať proti korupcii

NETKY.SK • 22 Júl 2019, 06:18 • 2 min
Zelenskyj získal podporu, chce ukončiť vojnu a bojovať proti korupcii

KYJEV - Strana súčasného ukrajinského prezidenta vo voľbách podľa predbežných odhadov vysoko zvíťazila, Zelenskyj bude bojovať s korupciou a praje si mier na východe krajiny.

slovakia

left justify in out

"Hlavné priority pre nás, a pre každého Ukrajinca, sú zastavenie vojny, návrat našich zajatcov a víťazstvo nad korupciou, ktorá sa naďalej na Ukrajine drží," povedal Zelenskyj. Okrem toho sa prezident vyjadril aj na margo imunity, ktorú poslanci na Ukrajine v súčasnosti majú. Tvrdí, že by ju chcel zrušiť.

 

img

 

Oficiálne výsledky volieb zatiaľ zverejnené neboli, no podľa predbežných odhadov získala strana najväčšiu podporu. Volodymyra Zelenského Sluha ľudu (názov je odvodený od rovnomenného seriálu, v ktorom Zelenskyj hral a vďaka ktorému sa zapísal do povedomia širokej verejnosti). Sluha ľudu by mohla mať až 43,9 percenta odovzdaných hlasov.

 

img

 

S s veľkým rozdielom sa na druhom mieste objaví zrejme zoskupenie Opozičná platforma - Za život, ktoré získalo podľa odhadov 11,5 percenta hlasov. Ide o proruskú a euroskeptickú koalíciu pod vedením oligarchu Viktora Medvedčuka, o ktorom je známe, že je blízkym priateľom ruského prezidenta Putina. Je dokonca krstným otcom jeho dcéry.  


Do parlamentu sa ešte podľa odhadov dostali tri ďalšie strany - Európska solidarita bývalého prezidenta Petra Porošenka so ziskom 8,9, Všeukrajinské združenie Otčina expremiérky Julije Tymošenkovej so 7,6 a nová liberálna proeurópska strana Hlas, ktorú založil spevák ukrajinskej rockovej kapely Okean Elzy Svjatoslav Vakarčuk, so ziskom 6,3 percenta hlasov.
 

Mimo parlamentu by mali podľa odhadov skončiť obe nacionalistické strany, ktoré majú blízko ku krajnej pravici, teda Všeukrajinský zväz Sloboda a Radikálna strana, a tiež strana súčasného premiéra Volodymyra Hrojsmana Ukrajinská stratégia.

 

Konkrétnejšie zloženie parlamentu sa vykryštalizuje až po ohlásení oficiálnych výsledkov parlamentných volieb. Z celkového počtu 424 kresiel sa totiž len o 225 rozhodovalo pomerným systémom, zatiaľ čo 199 kresiel prislúcha k jednomandátovým obvodom, kde si zmerali sily v priamych súbojoch lokálni politici.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies