Niektoré plány skrátka nevychádzajú podľa predstáv

NETKY.SK • 20 Júl 2020, 06:53 • 2 min
Niektoré plány skrátka nevychádzajú podľa predstáv

Človek niečo plánuje neustále.

slovakia

left justify in out

Veľké aj malé plány
Po zobudení má naplánované, že v zamestnaní bude drieť naplno a že sa nenechá rozhnevať ani kolegom, ani zúrivým vodičom autobusu, ktorý si zrejme svoju kariéru predstavoval celkom inak. Plánuje si čas, ktorý mu po dokončení pracovného nasadenia zvýši a aj spôsob, akým ho bude tráviť. Plánuje si menej povrchnosti a viac hĺbky, menej nepodstatného a viac toho, na čom naozaj záleží.

 

img


Zvlášť si dáva záležať, pokiaľ plán súvisí s niečím veľkým, čo život nenávratne ovplyvní - sobáš, prvé dieťa, rodinný rozpočet...
Nanešťastie, nie všetko vychádza a občas je aj z toho najlepšie nalinkovaného plánu iba ničovaté nič.


Bolo to dokonalé
Schopnosť plánovať nemá ľudstvo danú náhodou, zdedilo ju po Bohu. On má vždy nejaký plán, či už so svetom ako takým, alebo s individuálnym životom. A aj jemu sa stane, že to stroskotá. Rozdiel je iba v tom, že to nikdy nie je Jeho chyba. Prvý plán, ktorý sa zrodil vďaka Božej genialite, znel nádherne a priam rozprávkovo. Boh stvoril dokonalosť, nebola choroba, žiaden smútok, smrť a ani osamelosť. Prví ľudia, teda Adam a Eva, mali byť len začiatkom veľkolepého príbehu. Neexistovalo porušenie medzi stvorením a Stvoriteľom, veď ako vravím, dokonalosť nad dokonalosť.

 

img

 

Hriech
Ale potom sa niečo pokazilo. Do záhrady, ktorú Adam a Eva obývali, sa priplietol had a začal oboch pokúšať. Bol tam totiž jeden strom, z ktorého ako jediného mali zakázané jesť, inak si smeli vychutnávať plod z ktoréhokoľvek delikátneho stromu a tešiť sa z jeho chute. Had vedel, čo má povedať a ako návrh ponúknuť tak, aby bol neodolateľný. Vraj Boh dal podmienku preto, lebo si je vedomý, že ak sa odtrhne zakázané ovocie, človek bude taký, aký je najvyšší. Ach, také niečo sa predsa nedalo odmietnuť, alebo áno?

 

img


Tak teda sa ovocie pojedlo, Adam jedol, Eva jedla, had bol spokojný. A dokonalý Boží plán? Ten bol zničený a pošliapaný pýchou.
 

Plán B
Boh, samozrejme, ihneď zistil, čo sa odohralo, vyhľadal muža i ženu, a hoci sa za hriech niesol následok, a do spoločnosti sa dostala aj smrteľnosť, aj sebectvo, pýcha, nenávisť a kadečo iné, nenechal to len tak a vymyslel plán B. Prvotný úmysel o dokonalosti sa zničil, ale nie Jeho vinou, napriek tomu si dal námahu a zosnoval geniálne riešenie. Na zem poslal syna, ktorý sa narodil do ľudského tela, a keď nastal správny vek, nechal sa mučiť, ukrižovať a potupiť, aby odstránil hriech, chorobu, nepokoj i vzdialenosť medzi človekom a Bohom.
A preto nech je každý povzbudený, pretože hoci plán A nevyšiel, vždy je tu i plán B. S pričinením Boha môže byť dokonca geniálny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies