Zuzana Čaputová: Ešte v tomto roku by mohla byť prijatá novela volebného zákona

NETKY.SK • 20 Jún 2019, 16:45 • 2 min
Zuzana Čaputová: Ešte v tomto roku by mohla byť prijatá novela volebného zákona

BRATISLAVA – Novela volebného zákona umožňujúca Slovákom v zahraničí voliť v budúcich prezidentských voľbách aj na zastupiteľských úradoch SR by mohla byť prijatá ešte počas roka 2019.

slovakia

left justify in out

Prezidentka SR Zuzana Čaputová to naznačila na tlačovom brífingu počas svojej štvrtkovej oficiálnej návštevy Českej republiky.

 

"Plne sa stotožňujem s tým, že občania SR žijúci v zahraničí by mali mať právo voliť v prezidentských voľbách bez toho, aby museli cestovať na Slovensko," uviedla Čaputová.

 

S myšlienkou umožniť legislatívnou úpravou voľbu na zastupiteľských úradoch v zahraničí sa podľa nej stotožňuje aj predseda vlády SR Peter Pellegrini. "Zhodli sme sa, že takáto zmena je zmysluplná, a dokonca pán premiér vyjadril presvedčenie, že ešte počas tohto kalendárneho roka by takáto zmena právnej úpravy mohla byť prijatá v parlamente," dodala.

 

 

Na svojej prvej oficiálnej zahraničnej návšteve, ktorá podľa tradície mierila do Českej republiky, má nová slovenská prezidentka za sebou stretnutie so svojím náprotivkom, prezidentom ČR Milošom Zemanom. Čaputová sa v rámci programu stretne tiež s predsedom Senátu Parlamentu Českej republiky Jaroslavom Kuberom a s predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radkom Vondráčkom.

 

Prezidentka SR v Prahe tiež položila vence k soche generála Milana Rastislava Štefánika, kyticu prinesie na hrob prezidenta Václava Havla. Stretne sa i s krajanmi a zúčastní sa na koncerte, ktorý pod názvom "Zuzana není sama doma" na jej počesť odohrajú slovenskí i českí hudobníci, napríklad Dan Bárta, Jiří Stivín či Dorota Nvotová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies