Zdravotné poisťovne začnú opäť vyplácať doplatky

NETKY.SK • 15 December 2020, 10:28 • 2 min
Zdravotné poisťovne začnú opäť vyplácať doplatky

BRATISLAVA - Poistenci v ohrozených skupinách sa dočkajú doplatkov z poisťovní.

slovakia

left justify in out

Doplatky budú poisťovne uhrádzať za tretí štvrťrok tohto roka a ich objem by mal dosiahnuť takmer 6 mil. eur. Zdravotné poisťovne automaticky evidujú výdavky občanov, ktorých sa ochranný limit na doplatky za lieky týka. 

Poisťovne tak bez vyzvania vrátia peniaze svojim pacientom, ak zaplatili viac, ako je ochranný limit na štvrťrok. Majú na to 90 dní. 

 

Doplatky sa týkajú osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, osôb na invalidnom dôchodku. pričom pri tejto kategórii je ochranný limit na doplatky za lieky 30 eur za štvrťrok.
Do druhej skupiny sú zahrnutí starobní dôchodcovia. Pri nich je ochranný limit na doplatky za lieky je 45 eur za štvrťrok. 

 

 

img

 

 

Všeobecná zdravotná poisťovňa


Doplatky tejto poistovne budú predstavovať najvyššiu sumu z celého objemu finančného balíka. Podľa jej hovorcu, Mateja Neumanna, k začiatku decembra evidujú 191 757 poistencov, ktorí prekročili limit spoluúčasti a vznikol im teda nárok na vrátenie doplatkov za uvedené obdobie.

 

Najväčšia poisťovňa na trhu pritom svojim poistencom vráti takmer 4,1 mil. eur. 

"Najvyššiu sumu 9 071,46 eura dostane 11-ročný poistenec, ktorý je držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom," dodal hovorca.

 

Poisťovňa Dôvera


Súkromná poisťovňa Dôvera vráti za tretí štvrťrok 2020 doplatky vo výške 1,438 mil. eur.  Doplatky si rozdelí 62-tisíc poistencov.

"Z celkovej sumy vrátených doplatkov vrátime takmer 310-tisíc eur dôchodcom, necelých 790-tisíc eur držiteľom preukazu ZŤP, 330-tisíc eur deťom do 6 rokov veku a 8 700 eur deťom do 6 rokov veku so zdravotným postihnutím," uviedol PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. 


 Poisťovňa Union


V prípade zdravotnej poisťovne Union, sa vrátenie doplatkov týka 16 219 poistencov. Necelých 7 200 z nich je držiteľov preukazu ZŤP. Najmenšia poisťovňa na trhu, vráti podľa svojej hovorkyne Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej, poistencom takmer 392-tis. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies