Mesto pripravuje arboristické ošetrenie 100 stromov

NETKY.SK • 13 Júl 2022, 09:24 • 2 min
Mesto pripravuje arboristické ošetrenie 100 stromov

ŽILINA – Žilinská samospráva pripravuje v auguste a septembri odborné arboristické ošetrenie stromov.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa pripravuje verejné obstarávanie na ošetrenie 100 stromov, ktoré vybrali z hľadiska prevádzkovej bezpečnosti ako najrizikovejšie. Doplnil, že dynamické väzby nainštalujú na približne 80 stromov. „Odborné ošetrenie drevín sa uskutoční najmä v centrálnej mestskej zóne, na námestiach, v okolí škôl a parkov. Ako podklad pre hodnotenie stromov má mesto vypracovaný dokument starostlivosti o dreviny,“ uviedol Miškovčík.

 

img

      

Korunové istenie na stromy v Parku Ľudovíta Štúra inštalovali podľa neho dobrovoľne so súhlasom oddelenia životného prostredia Mestského úradu v Žiline arboristi Ján Supuka, Martin Moravčík a Tomáš Paňák. „Mohutné červené duby, javory aj lipy boli v minulosti nevhodne zrezané a dnes hrozí vylomenie mnohých konárov. Arboristi preto vybrali stromy v najhoršom stave nad obľúbenými detskými ihriskami a zabezpečili financie na ich zaistenie. Mesto uvedenú dobrovoľnícku iniciatívu privítalo a ošetrenie povolilo,“ priblížil hovorca mesta.

 

img

     

„Zabezpečené boli zatiaľ dva duby, arboristi ale plánujú inštalovať v lete v parku istenie na ďalšie tri javory a jeden vzácny ľaliovník tulipánokvetý pri soche Ľudovíta Štúra. Mimo územia parku sa rozhodli zabezpečiť aj ikonickú borovicu lesnú pred Paľovou búdou oproti Žilinskej univerzite,“ dodal Miškovčík.

 

Možno vás zaujme: Svetová populácia rastie čoraz pomalšie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies