Vládnuca koalícia si vo voľbách posilnila pozíciu

NETKY.SK • 11 Júl 2022, 06:29 • 2 min
Vládnuca koalícia si vo voľbách posilnila pozíciu

TOKIO – Japonská vládnuca Liberálnodemokratická strana (LDP) premiéra Fumia Kišidu dosiahla v nedeľňajších voľbách do hornej komory parlamentu výrazné víťazstvo, ktoré krajine zabezpečí politickú stabilitu. Informovala o tom agentúra DPA, od ktorej TASR správu prevzala.

slovakia

left justify in out

LDP bude mať v hornej parlamentnej komore väčšinu aj bez svojho koaličného partnera, strany Kómeitó, uviedli médiá v pondelok po sčítaní všetkých hlasov. Hlasovanie sa konalo dva dni po atentáte na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho, ktorý bol významnou postavou LDP. Voliči rozhodovali o obsadení 125 z 245 kresiel v hornej parlamentnej komore. LDP získala 63 z týchto mandátov, čo je viac, ako sa očakávalo aj pred atentátom. Kómeitó obsadí 13 kresiel.

 

     

Kišida tak bude mať solídnu pozíciu na riešenie veľkých výziev svojej krajiny. Patrí k nim oživenie hospodárstva, ktoré ohrozujú rastúce ceny energií a potravín následkom pandémie covidu. Bezpečnostnú situáciu zhoršila invázia Ruska na Ukrajinu, rastúce mocenské ambície Číny či jadrový a raketový program Severnej Kórey.

 

Nevyriešené zostávajú tiež štrukturálne problémy, ako sú dôsledky rýchleho starnutia japonskej spoločnosti, nedostatok pracovných síl, odchod ľudí z vidieka a vysoký štátny dlh, píše DPA. Výrazné volebné víťazstvo vládnucej koalície by mohlo okrem toho poskytnúť ďalší impulz pre diskusiu o zmene povojnovej pacifistickej ústavy Japonska, o ktorú sa LDP už dlho usiluje. Tábor stúpencov takejto zmeny, zahŕňajúci aj niektoré opozičné strany, bude mať po nedeľňajších voľbách potrebnú dvojtretinovú väčšinu.
 

Možno vás zujme: Svetová populácia rastie čoraz pomalšie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies