Na západnom pobreží Austrálie bolo pozorovateľné úplné zatmenie Slnka, trvalo 58 sekúnd

NETKY.SK • 20 Apríl 2023, 11:30 • 2 min
Na západnom pobreží Austrálie bolo pozorovateľné úplné zatmenie Slnka, trvalo 58 sekúnd

PERTH - Tisíce ľudí v meste Exmouth na západnom pobreží Austrálie vo štvrtok pozorovali úplné zatmenie Slnka, ktoré trvalo približne 58 sekúnd.

slovakia

left justify in out

Totálne zatmenie nastalo o 11.29 h miestneho času (05.29 h SELČ), píše AFP. Na mieste sa zišli ľudia z celého sveta a pozorovali, ako sa Mesiac dostal do polohy, kde úplne prekryl Slnko a obloha stmavla, približuje DPA. Astronóm amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Henry Throop tento úkaz označil za ohromný, píše austrálska stanica ABC. "Trvalo to len jednu minútu, zdalo sa to však ako veľmi dlhý čas," uviedol.

 

Tento prírodný úkaz bol dobre pozorovateľný najmä z územia štátu Západná Austrália. Čiastočné zatmenie však popoludní videli aj obyvatelia miest Sydney a Melbourne. Zatmenie bolo okrem Austrálie pozorovateľné aj vo Východnom Timore, v západnej časti ostrova Nová Guinea, v Indonézii a na Filipínach. Išlo o zriedkavé tzv. hybridné zatmenie Slnka, keď sa zatmenie Slnka z niektorých oblastí javilo ako úplné a z iných ako prstencové, s výrazným slnečným prstencom okolo čiernej plochy Mesiaca, vysvetľuje DPA. Takýto úkaz predstavuje len necelé tri percentá zo všetkých zatmení Slnka a najbližšie sa očakáva v novembri 2031.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies