Zbraňou vojaka je aj droga. Od staroveku hrali omamné látky v armáde veľkú úlohu

NETKY.SK • 4 November 2023, 19:00 • 2 min
Zbraňou vojaka je aj droga. Od staroveku hrali omamné látky v armáde veľkú úlohu

Drogy a alkohol sú látky, ktoré ovplyvňujú psychiku a fyzické schopnosti človeka. Vo vojne sa používali a používajú z rôznych dôvodov, ako napríklad na zvýšenie morálky, odstránenie strachu, bolesťi, únavy, stresu, alebo na dosiahnutie určitých vojenských cieľov.

slovakia

left justify in out

Vojna je odjakživa spájaná s drogami a rôznymi nápojmi na posilnenie. Velitelia sa vždy snažili posilniť vojakov pred bitkou a biologické možnosti neboli mimo hru. 

Drogy a alkohol sú látky, ktoré ovplyvňujú psychiku a fyzické schopnosti človeka. Vo vojne sa používali a používajú z rôznych dôvodov, ako napríklad na zvýšenie morálky, odstránenie strachu, bolesťi, únavy, stresu, alebo na dosiahnutie určitých vojenských cieľov. Používanie drog a alkoholu vo vojne má však aj svoje negatívne následky, ako napríklad závislosť, zdravotné problémy, poruchy správania, zločiny, alebo porušovanie medzinárodného humanitárneho práva.

Staroveká história

História používania drog a alkoholu vo vojne siaha do staroveku, keď sa napríklad v Grécku používalo víno na posilnenie odvahy a v Ríme opium na zmiernenie bolesti. V stredoveku sa používali rôzne byliny, ktoré mali halucinogénne, stimulačné, alebo sedatívne účinky.

V novoveku sa začali používať nové syntetické drogy, ktoré boli objavené alebo vyvinuté v laboratóriách. Napríklad v prvej svetovej vojne sa používali morfium, kokain, alebo heroin na liečbu ranených, alebo na zvýšenie výkonnosti vojakov.

Silná kontroverzia

V druhej svetovej vojne sa používali pervitín, amfetamín, alebo metamfetamín na zvýšenie bdelosti, vytrvalosti, a agresivity vojakov. V studenej vojne sa používali LSD, marihuana, alebo heroin na experimenty s výskumom mysle, alebo na zmiernenie traumy z boja. V súčasnosti sa používajú rôzne drogy, ako napríklad khat, koka, alebo kaptagón na podporu bojovníkov v občianskych vojnách, teroristických skupinách, alebo partizánskych hnutiach.

Význam používania drog a alkoholu vo vojne je kontroverzný a sporný. Niektorí argumentujú, že drogy a alkohol môžu pomôcť vojakom prežiť a zvládnuť náročné a neľudské podmienky vojny, a že môžu byť užitočné pre dosiahnutie strategických a taktických výhod.

Iní argumentujú, že drogy a alkohol sú škodlivé pre vojakov, pretože narúšajú ich zdravie, rozum, disciplínu, a morálku, a že môžu viesť k zbytočnému násiliu, zneužívaniu, alebo zločinom voči civilnému obyvateľstvu. Väčšina krajín a medzinárodných organizácií sa snaží regulovať a kontrolovať používanie drog a alkoholu vo vojne, a zakazuje ich používanie, predaj, alebo distribúciu medzi vojakmi. Niektoré krajiny a organizácie tiež poskytujú prevenciu, liečbu, a rehabilitáciu pre vojakov, ktorí trpia drogovou alebo alkoholovou závislosťou, alebo inými duševnými poruchami spojenými s používaním drog a alkoholu vo vojne.

Využitie v dnešných konfliktoch

Podľa Európskej správy o drogách 2021, niektoré z drog, ktoré sa používajú v súčasných vojnách, sú khat, koka, kaptagón, opiáty, amfetamíny, alebo kanabinoidy. Tieto drogy sa používajú najmä v občianskych vojnách, teroristických skupinách, alebo partizánskych hnutiach, ktoré operujú v nestabilných a konfliktných oblastiach, ako napríklad v Afrike, Blízkom východe, alebo Ázii.

Tieto drogy sa používajú na podporu bojovníkov, ktorí čelia extrémnym podmienkam, ako napríklad nedostatok potravy, vody, zdravotnej starostlivosti, alebo bezpečnosti. Tieto drogy tiež môžu pomôcť bojovníkom prekonať strach, bolesť, únavu, alebo stres, ktoré súvisia s vojnou.

Tieto drogy tiež môžu zvýšiť agresivitu, odvahu, alebo lojalitu bojovníkov, ktorí sú často ideologicky, nábožensky, alebo etnicky motivovaní. Alkohol je tiež často používaný vo vojne, najmä v armádach, ktoré sú založené na dobrovoľníckej službe, alebo v mierových misiách.

Alkohol sa používa na zlepšenie nálady, zábavu, alebo sociálnu interakciu medzi vojakmi, ktorí čelia náročným a nebezpečným situáciám. Alkohol tiež môže pomôcť vojakom zmierniť traumu, depresiu, alebo úzkosť, ktoré môžu vzniknúť z účasti na vojne. Alkohol však môže mať aj negatívny vplyv na vojakov, pretože môže zhoršiť ich zdravie, rozum, disciplínu, a morálku.

Alkohol tiež môže viesť k zbytočnému násiliu, zneužívaniu, alebo zločinom voči civilnému obyvateľstvu, alebo spolubojovníkom. Alkohol tiež môže zvýšiť riziko dopravných nehôd, samovražedného správania, alebo sexuálne prenosných chorôb.

Používanie drog a alkoholu vo vojne je teda zložitý a sporný fenomén, ktorý má vplyv na individuálne i kolektívne aspekty vojenstva. Používanie drog a alkoholu vo vojne môže mať niektoré výhody, ale aj množstvo nevýhod, ktoré môžu ohroziť zdravie, bezpečnosť, a ľudské práva vojakov i civilistov. Používanie drog a alkoholu vo vojne je preto predmetom rôznych politík a opatrení, ktoré sa snažia regulovať a kontrolovať jeho rozsah a dôsledky.

Drogy v zákopoch

Khat: je žuvacia rastlina, ktorá obsahuje psychoaktívne látky, ktoré majú stimulačné a euforické účinky. Khat sa používa najmä v občianskej vojne v Jemene, kde ho žuvajú príslušníci hnutia Hútí, ktoré bojuje proti vláde a koalícii vedenou Saudskou Arábiou. Khat im dodáva pocit eufórie, sebavedomia, a spolupatričnosti.

Koka: je list rastliny, ktorá obsahuje kokain, ktorý má stimulačné a anestetické účinky. Koka sa používa v občianskej vojne v Kolumbii, kde ju žuvajú alebo šnupajú príslušníci povstaleckej skupiny FARC, ktorá bojuje proti vláde a pravicovým paramilitárnym skupinám. Koka im pomáha zvládnuť náročné a nebezpečné podmienky, ako napríklad nedostatok potravy, vody, zdravotnej starostlivosti, alebo bezpečnosti.

Kaptagón: je syntetická droga, ktorá obsahuje fenetylamín, ktorý má stimulačné a halucinogénne účinky. Kaptagón sa používa v občianskej vojne v Sýrii, kde ho užívajú príslušníci rôznych zúčastnených strán, ako napríklad vládne sily, opozičné skupiny, alebo teroristické organizácie. Kaptagón im umožňuje bojovať dlhšie, tvrdšie, a bezcitnejšie.

Cigareta si prvýkrát získala vážnu popularitu na bojisku v americkej občianskej vojne. V skutočnosti ju však globalizovala až úplná industrializácia výroby cigariet... A až v 20. storočí, v 1. svetovej vojne a potom v 2. svetovej vojne – boli cigarety ako súčasť vojakovej dávky najcennejšou komoditou v prídeloch vojakov. A globalizácia fajčenia tabaku vo všeobecnosti – ale najmä fajčenia cigariet – je úzko spätá s vojnou.

Vojna proti drogám

Prešli sme od vojny proti drogám, čo bola metafora v Nixonovej ére, k skutočnej drogovej vojne. Obchodníci s drogami v Mexiku sú v podstate súkromné ​​armády, ktoré sú vojensky vycvičené – mnohí z nich sú dezertéri. 

Los Zetas bola v skutočnosti jednotka špeciálnych síl, ktorú USA čiastočne vycvičili ako protidrogovú jednotku. A až do posledných rokov boli tou najbezohľadnejšou organizáciou obchodujúcou s drogami v Mexiku. 

Mexická armáda je teraz v podstate protidrogovou bojovou silou. Boli poslaní do prvej línie vojny proti drogám. Polícia sa stále veľmi angažuje. Mexiko vytvorilo národnú gardu, ktorá má pomáhať riešiť problémy organizovaného zločinu. Ale armáda teraz hrá v podstate policajnú úlohu.

Zdroje:

https://www.wunc.org/military/2020-02-05/killer-high-examining-the-centuries-old-relationship-between-drugs-and-war

https://refresher.sk/79334-Zdrogovani-nacisti-strielali-po-neexistujucom-nepriatelovi-Pervitin-robil-z-vojakov-docasnych-superhrdinov

https://www.infodrogy.sk/stranka/alkohol

https://www.emcdda.europa.eu/index_en

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Geopolitical Futures
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies