Japonsko plánuje vypustiť odpadové vody z jadrovej elektrárne vo Fukušime do mora napriek odporu. Do ulíc vyšli aj protestanti

NETKY.SK • 27 Február 2024, 13:00 • 2 min
Japonsko plánuje vypustiť odpadové vody z jadrovej elektrárne vo Fukušime do mora napriek odporu. Do ulíc vyšli aj protestanti

Japonsko sa 28. februára chystá začať štvrté kolo vypúšťania odpadových vôd kontaminovaných jadrovou energiou z havarovanej jadrovej elektrárne Fukušima Daiči do Tichého oceánu, informovali miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Napriek búrlivým obavám a odporu doma aj v zahraničí spoločnosť Tokyo Electric Power Company (TEPCO) oznámila, že začne vypúšťať približne 7 800 ton odpadových vôd v podobnom množstve ako v predchádzajúcich troch kolách v priebehu približne 17 dní.

V Tokiu vyšli miestni obyvatelia do ulíc, aby sa postavili proti nadchádzajúcemu vypusteniu do oceánu. Vyjadrili tiež obavy z nedávneho úniku kontaminovanej vody z potrubia v elektrárni Fukušima, ako aj z možných bezpečnostných rizík pre krajinu náchylnú na katastrofy v súvislosti so zemetrasením na polostrove Noto.

Domáci odpor a nedôvera sa obnovili po tom, ako spoločnosť TEPCO priznala, že 7. februára sa zistilo, že z vývodu zariadenia používaného na čistenie vody kontaminovanej jadrovými látkami v elektrárni Fukušima uniklo približne 5,5 tony vody obsahujúcej rádioaktívne materiály, pričom voda môže obsahovať 22 miliárd becquerelov rádioaktívnych materiálov, ako sú cézium a stroncium.

Podľa spoločnosti TEPCO bola príčinou nehody ľudská chyba, keďže 10 zo 16 ventilov zariadenia, ktoré mali byť uzavreté, bolo otvorených.

V októbri minulého roka bolo päť pracovníkov priamo vystavených účinkom kvapalného odpadu obsahujúceho rádioaktívne materiály v ochromenej elektrárni.

V Indonézii podala skupina žalobcov na centrálnom okresnom súde v Jakarte žalobu proti Japonsku, v ktorej požadujú zastavenie vypúšťania do oceánu.

Marthin Hadiwinata, člen miestnej environmentálnej organizácie Ekomarin a jeden zo žalobcov, uviedol, že vypustenie "bude mať priamy vplyv na ekosystém Indonézie", informovala japonská národná tlačová agentúra Kjódó.

Podľa Kjódó spoločnosť TEPCO pri štvrtom kole vynechá krok dočasného skladovania upravenej vody vo veľkých nádržiach na potvrdenie koncentrácie trícia pred vypustením, pričom vzorky vody sa budú odoberať počas vypúšťania a ich koncentrácia sa bude merať raz denne.

Stredajšie vypustenie by znamenalo posledné vypustenie za fiškálny rok 2023, ktorý sa končí v marci, čím by sa celkové množstvo za fiškálne obdobie zvýšilo na približne 31 200 ton vody uskladnenej v jadrovej elektrárni v severovýchodnej japonskej prefektúre.

V jadrovej elektrárni Fukušima, ktorú 11. marca 2011 zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 9,0 a následná vlna cunami, došlo k roztaveniu jadra, pri ktorom sa uvoľnila radiácia, čo viedlo k jadrovej havárii 7. stupňa, čo je najvyšší stupeň na medzinárodnej stupnici jadrových a rádiologických udalostí.

V elektrárni vzniká obrovské množstvo vody kontaminovanej rádioaktívnymi látkami z chladenia jadrového paliva v reaktorových budovách, ktoré sa teraz skladuje v nádržiach v jadrovej elektrárni.

V auguste 2023 začalo Japonsko vypúšťať odpadové vody z Fukušimy do Tichého oceánu napriek opakovaným námietkam vlád a komunít, environmentálnych skupín, mimovládnych organizácií a protijadrových hnutí v Japonsku a tichomorskom regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Xinhua News Agency, Foto: Xinhua News Agency, Nuclear
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies