Kirgizsko zakáže aplikáciu TikTok s odvolaním sa na riziko pre zdravie detí

NETKY.SK • 1 September 2023, 19:00 • 2 min
Kirgizsko zakáže aplikáciu TikTok s odvolaním sa na riziko pre zdravie detí

Biškek - Kirgizsko v stredu oznámilo, že plánuje zakázať obľúbenú mobilnú aplikáciu TikTok, pretože u detí "spôsobuje závislosť" a ovplyvňuje ich duševné zdravie. Ministerstvo kultúry tejto stredoázijskej krajiny vo vyhlásení uviedlo, že dostáva "časté správy" od organizácií, ktoré vyjadrujú obavy zo "škodlivých účinkov" TikToku.

slovakia

left justify in out

"Treba poznamenať, že TikTok používateľa vtiahne do virtuálneho sveta krátkych klipov. Po ich pozretí sa tínedžeri snažia opakovať obsah určitých videí, z ktorých niektoré sú životu nebezpečné," uviedlo vo vyhlásení. Ministerstvo obvinilo aplikáciu aj z toho, že neobmedzuje obsah, ktorý je podľa nej "škodlivý pre zdravie a vývoj detí". Viaceré krajiny vrátane Spojeného kráľovstva a Francúzska sa snažia sprísniť kontrolu sociálnych médií vzhľadom na ich možný negatívny vplyv na deti. Kirgizsko však bolo v uplynulých mesiacoch kritizované za obmedzovanie nezávislých médií, čo podľa skupín na ochranu práv predstavuje narastajúci nátlak na slobodu prejavu. Aplikácia TikTok má približne miliardu používateľov mesačne. Sprevádzajú ju obmedzenia aj v ďalších krajinách pre údajné porušovanie pravidiel v oblasti osobných údajov, pričom v Indii ju už úplne zakázali. Čelí tiež prísnej kontrole zo strany Západu v súvislosti s jej väzbami na Čínu. TikTok vyvíja čínska spoločnosť ByteDance, ktorá však popiera, že by bola pod priamou kontrolou Pekingu. V Číne je TikTok známy ako Tou-jin. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TASR/ Foto: FB
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies