Ochota podstúpiť očkovanie proti ochoreniu COVID-19 medzi Slovákmi rastie. Prečo je tomu tak?

NETKY.SK • 28 November 2020, 10:00 • 2 min
Ochota podstúpiť očkovanie proti ochoreniu COVID-19 medzi Slovákmi rastie. Prečo je tomu tak?

BRATISLAVA – Ochota ľudí sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 rastie, vyplýva to z prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“.

slovakia

left justify in out

Najnovšie dáta prieskumu „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý vznikol z iniciatívy MNFORCE Slovenskej akadémie vied (SAV) a Seesame naznačuje, že Slováci a Slovenky majú väčšie obavy z ochorenia COVID-19, pričom sa mierne zvýšila aj ochota nechať sa zaočkovať niektorou z vakcín. Prieskum bol robený na prelome októbra a novembra.

 

Dôvodom sú obavy a strach

Na otázku “Ak by dnes bola dostupná vakcína na nový koronavírus schválená Európskou úniou, dali by ste sa zaočkovať?” odpovedalo kladne 26,8 percenta respondentov, zaočkovať by sa nenechalo 44,3 percenta respondentov a 28,9 percenta respondentov na otázku nevedelo odpovedať. V porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami je ochota dať sa zaočkovať od apríla najvyššia.

 

img

 

Ochota dať sa zaočkovať súvisí s pocitom ohrozenia epidémiou nového koronavírusu, pričom respondenti, ktorí sa cítia byť ohrození, by sa dali zaočkovať častejšie.

 

Prečítajte si tiež: Pandémiu sa nedarí dostať pod kontrolu a stále hrozí lockdown. Krajčí tiež zatrhol jednu dôležitú vec!

 

O niečo viac sú ochotní využiť vakcináciu najmladší respondenti vo veku 18 – 29 rokov (33,9 %) a tiež o niečo viac by sa dali zaočkovať respondenti z Bratislavského a Prešovského kraja.

 

U respondentov v bratislavskom kraji pritom prevláda väčšia ochota sa nechať zaočkovať ako tých, ktorí vakcínu odmietajú v pomere 38,1% ku 36,4%.  

Popierači pandémie odmietajú očkovanie

Podstúpiť očkovanie proti tomuto zákernému ochoreniu zákonite súvisí aj s politickými preferenciami. Spomedzi opýtaných prejavili najväčší záujem o vakcínu voliči strany Za ľudí (52,6 percenta), koalície PS-Spolu (51 percenta), a hnutia Obyčajných ľudí (46 percent). Naopak najnižšiu ochotu deklarujú voliči strany ĽSNS (6,2 percenta). 

 

img

 

“Malý nárast ochoty dať sa zaočkovať najpravdepodobnejšie súvisí s rastúcim pocitom ohrozenia epidémiou nového koronavírusu. Na rozdiel od niektorých zahraničných výskumov však na Slovensku neprevláda pozitívny postoj medzi najstaršími, ale naopak, najmladšími respondentmi,” uviedol Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prvé vakcíny dorazia na Slovensko už v priebehu decembra. Bežný "smrteľník" sa k nej zatiaľ nedostane

 

Respondenti, ktorí sú spokojnejší s tým, ako súčasná slovenská vláda zvláda boj proti koronavírusu, sú ochotnejší dať sa zaočkovať. Na druhej strane občania, ktorí vládu kritizujú a nie sú spokojní s prijatými opatreniami očkovanie odmietajú, pričom by vakcináciu podstúpilo iba 8,2 percenta z nich. 

 

Od apríla je stále najvýznamnejším dôvodom, prečo sa nedať zaočkovať, uvádzané presvedčenie, že akákoľvek vakcína môže spôsobiť vážne vedľajšie účinky, ktoré sú horšie ako samotný koronavírus (27,6 percenta).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies