Zbierka na záchranu vzácneho organu

NETKY.SK • 10 Jún 2017, 16:12 • 2 min
Zbierka na záchranu vzácneho organu

REŠOV - Pomôcť so zbierkou na opravu vzácneho vyše 300-ročného organu v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove má séria koncertov, ktoré pripravuje občianske združenie Prešovská gotika.

slovakia

left justify in out

Premiérový organový koncert je na programe v nedeľu 11. júna a jeho poslaním je založiť tradíciu takýchto koncertov, no predovšetkým zachrániť vzácny starobylý nástroj, ktorý patrí ku koloritu Prešova i jeho dominanty už takmer štyri storočia. Informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Séria koncertov v konkatedrálnom chráme má predovšetkým pomôcť vyzbierať finančné prostriedky na generálnu opravu organa, ktorý je v havarijnom stave. Ako uviedol dekan farnosti Jozef Dronzek, náklady na rekonštrukciu vzácneho nástroja sa odhadujú na 250-tisíc eur. „Je to skutočne veľká čiastka, ktorú nevieme zvládnuť bez darcov a finančnej pomoci.

 

"Organ je nielen súčasťou rímskokatolíckeho kostola sv. Mikuláša, ale predovšetkým súčasťou histórie mesta a generácií ľudí, ktorí si ctia minulosť svojich predkov. Ide o veľké hodnoty, ktoré nám tu zanechali a ktoré sme povinní zachovávať aj pre budúcnosť,“ uviedol Dronzek. Dodal, že vzhľadom na veľkosť nástroja bude jeho oprava náročná nielen po ekonomickej, ale i technickej stránke. Združenie sa bude uchádzať o peniaze z rôznych finančných mechanizmov a projektov.

 

O finančnú pomoc požiadalo aj Prešovský samosprávny kraj. Súčasťou iniciatív však budú aj koncerty, ktoré by mohli myšlienku záchrany organu rozšíriť a hlavne zmobilizovať ľudí. „Aktuálny nedeľný koncert organizujeme v rámci Dní mesta Prešov, čím chceme zdôrazniť výnimočnosť organu nielen pre samotný kostol, ale aj pre krajské mesto a pre ľudí, ktorí tu žijú. Je to pamiatka, ktorú treba jednoducho zachrániť,“ podotkol Dronzek.

Päťdielny renesančno – ranobarokový organ pochádza z konca 17. storočia a je umiestnený v západnej časti kostola. Pozostáva zo 43 registrov umiestnených v troch skriniach. Má 3 480 píšťal a 20 zvonov. „Chystáme adopciu organových píšťal na diaľku. Donori si budú môcť adoptovať konkrétnu píšťalu a ich mená alebo mená ich rodín budú zvečnené na píšťale darcov, ktorá bude reálnou funkčnou píšťalou umiestnenou v organe,“ doplnil dekan farnosti J. Dronzek. Myšlienku záchrany organa bude najbližšie propagovať koncert v Konkatedrále sv. Mikuláša v nedeľu 11. júna o 19. 00 hodine, v programe ktorého zaznejú skladby Johanna Sebastian Bacha, Antonína Dvořáka či Ennia Morriconeho v podaní Miriam Brandisovej. Koncerty organovej hudby budú pokračovať aj počas leta. V pláne organizátorov sú aj ďalšie koncerty v Prešove a blízkom okolí. Vyvrcholením by mal byť veľký letný recitál renomovaných speváckych hviezd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies